Thor

Efter att vi har fått stifta bekantskap med självupptagna Iron Man och den gröna bjässen Hulken var det dags för Thor att göra entré 2011. Stolthet, fåfänga och ren skär dumhet får denna fornnordiska gud att ställas inför frågan:- Vem är jag ut min magiska blixthammare? Svaret vet vi idag, men vilka av er kommer ihåg hur hans resa började?

Efter att ha trotsat sin far Oden (Anthony Hopkins), tvingas Thor (Chris Hemsworth) att leva som vanlig dödlig bland oss människor på Midgård (Jorden). Åskgudens prövning på jorden börjar med en smäll när forskaren Jane foster, spelad av Natalie Portman, kör på honom i vad hon tror är någon form av elektromagnetisk storm. I själva verket är det resultatet av den transportstråle som precis transporterat Thor rakt in i deras liv. Foster och hennes team tror dock han är en full man som vill dem ont, han får helt sonika smaka på sin egen medicin i form av en elpistol. Jane och hennes kollegor blir dock snart varse att det är något märkligt med deras nya bekantskap. Samtidigt existerar det en dold ondska som tar grepp om Asgård och skickar mäktiga skapelser efter den bannlysta guden. Hinner Thor visa att han är värdig sin hammare? Framförallt, kan han leva utan Jane Foster?

Att Marvel Studios chef Kevin Feige anlitade britten Kenneth Branagh till att regissera Thor var jag glad över redan innan filmen släpptes. Branagh levde verkligen upp till mina förväntningar och han gjorde ett bra jobb med att se till att alla karaktärerna blir utmanade i berättelsen. Thor tvingas stå på sina egna ben, i ett universum där han tidigare har kunnat leva på sina förmågor och sin charm. Jane Fosters starka tro på vetenskapen utmanas när hon ställs inför en livs levande gud. Det märks att Branagh är färgad av sin bakgrund med Shakespeare-teater och sina egna filmadaptioner av den klassiska poetens verk. Filmens två huvudkaraktärer är färgglada och övertydliga karikatyrer av den klassiska hjälten och den vise forskaren. Kontrasten sinsemellan och de mörka makterna som följer efter dem skapar en underhållande men fjantig helhet som underhåller precis som en superhjälte-film skall göra.

Berättelsens övertydlighet bjuder in till överspelade endimensionella karaktärer som vid resans slut känns en aning mer tredimensionella. Stundtals blir det ändå aningen för fjantigt även för en superhjälte-film, som när Thor för tionde gången missförstår syftet med en av alla prylar här på jorden. Hemsworth är klockren som den stoiske och fåfänga guden Thor. Tom Hiddlestons porträttering av filmens onda och manipulativa Loke är en härlig motpol till vår hjältes stjärnglans. Portmans porträtt av den intelligenta forskaren som fascineras av den mytologiska fornnordiska mannen faller dock en aning platt. Inte på grund utav Portmans skådespeleri, utan på grund utav att hon måste falla för Thor.

En stor del av Marvel studios framgångar med sitt superhjälte-universum är att studion tar tillvara på alla Stan Lees hjältar och skapelser. Trots framgångarna med Iron-man 1, 2 och The Incredible Hulk, vågade de göra en film om den lite mer obskyra hjälten Thor. För oss i Sverige var det nog få, förutom serietidningsälskarna, som ärligt kan säga att de inte enbart förknippade åskguden med vår fornnordiska tro. Nu vet vi att Thor är en framträdande personlighet i Avengers och med denna filmen får guden ta sina första stapplande steg mot den självuppoffrande hjälte vi numera känner till honom som. Tyvärr blir sidokaraktärerna dock aldrig lika fascinerande som Loki och Thor.

Efter att vi har fått stifta bekantskap med självupptagna Iron Man och den gröna bjässen Hulken var det dags för Thor att göra entré 2011. Stolthet, fåfänga och ren skär dumhet får denna fornnordiska gud att ställas inför frågan:- Vem är jag ut min magiska blixthammare? Svaret vet vi idag, men vilka av er kommer ihåg hur hans resa började? Efter att ha trotsat sin far Oden (Anthony Hopkins), tvingas Thor (Chris Hemsworth) att leva som vanlig dödlig bland oss människor på Midgård (Jorden). Åskgudens prövning på jorden börjar med en smäll när forskaren Jane foster, spelad av Natalie Portman, kör…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.