This Is England

Innan jag gav mig på TV-serierna som följt upp långfilmen ville jag se om filmen där allting började. Den kanske inte var riktigt så bra som jag tyckte i biosalongen för sex-sju år sedan men den har så fina stunder att jag måste älska den lite lagom ändå.

thisisengland01

Margaret Thatchers England, 1983. Tolvårige Shauns tillvaro präglas av hans pappas död och tomhet. En grupp skinheads bjuder in honom i deras gemenskap och livet får plötsligt en mening. När gruppens gamla vän Combo släpps fri efter ett fängelsestraff har han med sig en politisk agenda som splittrar gänget och även Shaun måste välja sida.

thisisengland02

I radioprogrammet Hassan hade de på 90-talet en liten sketch som drev med den tidens debatter om nynazister och vad unga män såg som så tilltalande med till exempel skinheadgängen. Det blev klichén att pojkarna inte hade någon pappa och därför sökte sig till gängen i brist på fadersfigur som upprepades gång på gång. Jag är av åsikten att klychor skapas för att det finns en sanning i dem. Men när man använder sig av dem så pass mycket som regissören och manusförfattaren Shane Meadows gör i This Is England, och till stor del bygger upp sina karaktärer på dem, måste där finnas ett stort hjärta som kompenserar den förutsägbara karaktärsutvecklingen. Det hade inte förvånat mig om det är självupplevt men jag tycker det är ett billigt skämt när en nazistisk arbetargrabb inte kan skilja på of och off. Och när den största drivkraften för antagonisten blir avundsjuka i filmens tragiska klimax blir det aningen banalt.

thisisengland03

Som tur är har This Is England andra kvaliteter som höjer betyget rejält. Skildringen av gruppdynamik och hur en rörelse föds eller förändras och besvikelserna och sveken som det innebär känns väldigt genuin och genomtänkt. Skådespelarnas arbete är fläckfritt även om Rosamund Hanson, som gör exakt samma roll i Life’s Too Short, mest blir en karikatyr av en blåst tonårstjej (som tänder på tolvåringar…). Jag tycker även om att Meadows inte är dogmatisk i hur filmen har fotograferats. Många av de dramatiska scenerna är filmad med en handhållen kamera som skapar intensitet medan andra bilder är statiska och perfekt inramade.

thisisengland04

Jag vet inte om Meadows fantiserade om att fortsätta historien om Shaun i TV-serier redan när han gjorde This Is England. Vetskapen om att jag ska fortsätta följa karaktärerna i This Is England ’86 och ’88 förstör faktiskt mitt intryck av långfilmen. När jag såg den på bio och senare när den släpptes på DVD kände jag mig mer nöjd med den. Nu ser jag nästan långfilmen som ett blygsamt pilotavsnitt för vad som ska komma härnäst. Egentligen är den bättre än så, men vid den här sittningen hade jag de ännu osedda TV-serierna i sikte.

Vemodet i This Is England är det som jag fastnar för. Den melankoliska musiken som ackompanjerar det molniga 80-talet gör starkare intryck på mig än ska- och Oi-låtarna. Att filmen avslutas med en homage till en av mina favoritfilmer (De 400 slagen) medan Clayhills akustiska version av The Smiths Please, Please, Please, Let Me Get What I Want ger mig gåshud gör det omöjligt att ge filmen ett lägre betyg.

 

Innan jag gav mig på TV-serierna som följt upp långfilmen ville jag se om filmen där allting började. Den kanske inte var riktigt så bra som jag tyckte i biosalongen för sex-sju år sedan men den har så fina stunder att jag måste älska den lite lagom ändå. Margaret Thatchers England, 1983. Tolvårige Shauns tillvaro präglas av hans pappas död och tomhet. En grupp skinheads bjuder in honom i deras gemenskap och livet får plötsligt en mening. När gruppens gamla vän Combo släpps fri efter ett fängelsestraff har han med sig en politisk agenda som splittrar gänget och även Shaun…

Review Overview

Betyg

80

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.