Thirst

fullsizephoto84358Vampyrgenren har funnits i princip lika länge som det funnits filmer. Efter nära nog hundra år har de flesta olika infallsvinklar, karaktärer och varianter prövats: Skräck, action, Drama, komedi, romantik och konstfilm. Är det en genre som det går att tillföra något nytt till eller handlar det helt enkelt om att försöka göra det bästa med det finns till handa?

Park Chan Wook slog 2003 världen med häpnad med sin, i mina ögon något överskattade Old Boy. Denna drog uppmärksamhet till såväl hans tidigare alster som Sympathy for Mr. Vengeance samt den efterföljande Sympathy for Lady Vengeance och gjorde honom till ett relativt aktat namn i filmbranschen. De ofta mörka, snåriga och våldsamma filmerna fick snabbt en stor skara fans världen över. Efter en lättsam utsvävning i komedins värld med I’m a Cyborg, But That’s OK är han med Thirst tillbaka i mer hemtam och rubbad miljö.

thirst01Den katolske prästen Sang-yeon blir under ett experiment för att hitta ett botemedel mot ett dödligt virus infekterad med blod som gör honom till en vampyr. Det botar visserligen viruset, vilket gör honom till något slags helgon, men kräver samtidigt färskt blod för att hålla sjukdomen i schack. Att vara både präst och vampyr är inte lätt att kombinera, speciellt inte då han även inleder ett passionerat förhållande med den hunsade hustrun till en tidigare cancersjuk vän. Relationen till sin tro, kärleksaffären samt den ständigt ökande törsten efter färskt blod leder sakta till att Sang-yeons värld börjar falla i bitar.

Jämfört med exempelvis Old Boy är berättandet väldigt linjärt och man slipper anstränga sig speciellt mycket för att hänga med i intrigen. På gott och ont, måste jag säga. En del av charmen med Park Chan Wook har varit den lite mer krävande dramaturgin och den ganska impulsiva strukturen, men samtidigt känns det även befriande att han litar på historien fullt ut denna gång, utan krumbukter. Tempot är däremot ganska ryckigt. Inledningsvis forcerar den framåt, för att sedan stanna upp och fördjupa kärleksintrigen, innan den hastar vidare. Vid nästa andningspaus antar den nästan formen av ett kammarspel, drypande av skuldkänslor, som tyvärr hinner bli lite småtråkigt. Sedan bär det av igen. Jag är inte helt bekväm med det upplägget och skulle nog ha föredragit ett jämnare flöde i filmen.

thirst-still4Vampyrgenren har ju de senare åren fått en rejäl skjuts med exempelvis Twilights segertåg på biograferna och True Blood på tv. Thirst har dock ganska lite gemensamt med dessa, utan ligger betydligt närmare Jean Rollins poetiska vampyrsleaze från 70-talet (med exempelvis filmer som The Nude Vampire, Fascination och Rape of the Vampire). Det är en skickligt genomförd, välspelad och engagerande historia som däremot förmodligen inte kommer att skrämma så många. Hellre än en renodlad skräckfilm så är det snarare något man ska se för stämningarna, oförutsägbarheten och den mörka atmosfären.

Egentligen inte mycket nytt under solen, men samtidigt med tillräckligt många små knorrar för att hela tiden vara intressant. Den visar dock även på genrens begränsningar, genom att i stor utsträckning släpa runt på samma gamla teman som funnits där sedan Bram Stokers tid, utan att på något vis återuppfinna dem.

Thirst9Gillar man Park Chan Wooks tidigare filmer bör man givetvis kolla in denna, men samtidigt kan jag inte garantera att den kommer att falla i smaken. Detta är nämligen betydligt mer nedtonat. En mörk och oftast fascinerande vampyrhistoria med lite konstnärlig touch. Sandrews utgåva är trist och utan extramaterial, men håller definitivt måttet vad gäller de tekniska bitarna.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.