The Yellow Sea

Regissören Hong-jin Na gjorde sig ett namn 2008 med The Chaser. En film jag ännu inte sett, men som med samma skådespelarnamn i huvudrollerna dessutom ser ut att verka i samma universum som The Yellow Sea. Våldsfilm från Sydkorea bortom de mest självklara och populära titlarna är för mig otrampad mark. Jag har helt enkelt prioriterat i huvudsak amerikansk och europeisk film istället. Men jag är inte rädd för att göra små nedslag då och då med förhoppningen om att bli överraskad. Det kan jag nog inte påstå att jag blev till fullo denna gång, trots att filmen har massor av ingredienser jag gillar.

The Yellow Sea 1Om man mäter med kinesiska mått är Yanji City en relativt liten stad i landets nordöstra del. Den ligger nära gränsen till både Ryssland och Nordkorea och har stor betydelse för Kinas handel med Nord- och Sydkorea där Y.C. fungerar som transitort. Staden ingår också i ett koreanskt autonomt område med många exilkoreaner och är hårt präglad av kriminalitet i spåren av droghandel och smuggling, vilket gjort samhällsproblemen omfattande. Här är Gu-nam taxichaufför. Han spelar bort sina pengar på mahjong, pengar som han skulle betala skulder med, något som en specifik figur inte är sen att utnyttja. Nu har Gu-nam inget val längre, han är i klorna på samvetslösa typer och skickas till Sydkorea för att användas som marionettdocka i smutsiga och blodiga affärer.

The Yellow Sea 2Gu-nam har två uppdrag att utföra i Sydkorea, varav i synnerhet ett är personligt och går ut på att hitta sin försvunna fru. I hans andra uppgift ligger visserligen också personliga intressen, då han tvingas till att låta sig smugglas in i landet för att mörda en person på grund av sina egna spelskulder. Inget av det som lät så snabbt och enkelt på förhand går naturligtvis enligt planerna och spiralen leder Gu-nam bara nedåt. Där nere väntar den undre världen, vars metoder är utomordentligt brutala och ledtrådarna de följer sträcker sig tillbaka till Kina. När professor Kim mördas och hans sidointressen kommer upp till ytan, utvidgas den snåriga härvan. Plötsligt är alla ute efter Gu-nam – polisen, gränspolisen, båtpolisen, bilpolisen, allehanda gangsters och en riktig mördardåre.

The Yellow Sea 3Mina egna våndor gällande asiatisk film i största allmänhet är egentligen inte så stora, bara onödiga. Jag har bara lite svårt att ta tag i dem eftersom en lätt bris av skepsis alltid finns närvarande, så klart främst grundad på okunskap. När en så här extra utländsk film dessutom är två timmar och femton minuter lång (det finns även en längre version) så känner jag att det även kan bli extra långsamt emellanåt. Att följa karaktärernas känsloyttringar, inom kanske främst drama, med hjälp av den översatta dialogen tycker jag ofta kommer med svårigheter, särskilt då betoningarna i språket skiljer sig så extremt från allt annat man brukar se i filmväg. Jag är medveten om att jag hyser en fullständigt idiotisk och lite orimlig aversion mot asiatisk film på grund av detta som jag är villig att börja bekämpa. För att hjälpa mig från att förbli lost in translation krävs det då riktigt skickliga skådespelare som gör att man slipper tänka på sådant och det tycker jag definitivt The Yellow Sea sportar i, främst Jung-woo Ha som Gu-nam och Yun-seok Kim som här spelar hans antagonist Myun-ga, till skillnad från i Chaser där de verkar ha ombytta roller.

The Yellow Sea 4Tempo- och stämningsmässigt löper The Yellow Sea rakt upp min gränd, åtminstone den första halvan där scenerna verkligen får ta tid när det behövs och det inte hastas iväg i onödan. Då är filmen nästintill briljant och huvudpersonen Gu-nams våndor tar rätt riktning, istället för att slarvas bort till förmån för insprängd slentrianaction. Han är stressad och lider verkligen under ständig press, vilket gör att varken han eller jag får en chans att slappna av. När tempopendeln svänger till actionläge och intensiteten ökar blir några scener ruskigt spännande, varav ett par av dem är vassa och svettiga på absolut toppnivå. En annan av filmens förtjänster är det högklassiga fotot med de blåaktiga eller bruna färgerna – det är helt enkelt skitsnyggt och scenografiskt sett också tjusigt i sin smuts, trots lite omotiverat fladdriga kamerarörelser.

Historien kunde varit relativt rak men intrigen har blivit något så in i öst tillkrånglad. Jag har lite huvudbry med att koppla ihop några händelser och det beror på ett tillknycklat manus med trådar utlagda både här och där, och det är inte alltid man brytt sig om att tvinna ihop alla krusiduller. Fast filmen kommer ändå inte utan ett djup och här huserar en huvudkaraktär som fungerar perfekt. Dessutom har Gu-nam en mycket märkvärdig motståndare i Myun-ga som nästan påminner om T-1000 från Terminator 2 med sin förmåga att aldrig ge upp jakten och att tåla rejält med smörj under tiden.

The Yellow Sea 5Sedan tar filmen en riktning där våldet och gängkriget tas till en helt annan nivå och det är också där min besvikelse dyker upp. Jag tröttnar kvickt av all upprepning, eftersom spänningen betalar notan och förstår i alla fall inte varför man låter det gå till så extrem överdrift. Äckelfaktorn är hög och innefattar gangstrarnas bordsskick såväl som stryket de utdelar. The Yellow Sea är en vansinnigt våldsam och skitig film. När lakejer och hejdukar dukar under har man sannerligen inte snålat in på grisblodskontot. Mycket beroende på att de inte använder sig så mycket av skjutjärn, utan istället bär tillhyggen i form av benknotor från djur, knivar eller yxor. Dock tror jag att de som uppskattar detta kan se stora kvaliteter i våldet, då det är ett välgjort, skvättigt och spektakulärt sådant.

The Yellow Sea 6The Yellow Sea är absolut sevärd och till sjuttio procent en bra och tacksamt nog hjältelös thriller. Min främsta anmärkning är högst personlig och innebär att jag inte uppskattar att man förstör en fin film med löjligt blodsprut, det blir lite som att äta en vällagad god middag serverad med Coca-Cola. Jag ville ju att The Yellow Sea skulle vara mer av en mörk dramathriller och subtiliteten och nerven som jag älskar löses bara upp i denna förrädiska vätska. Ändå känner jag stort sug efter att se The Chaser och sen även sikta in mig på fler titlar från öst. Man behöver möta motstånd med envishet.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.