The Witcher: Säsong 1

Ni har hört det från många medier, Netflixs nya serie som skall ta över efter Game of Thrones och locka publik till tjänsten. Sanningen är att det är ganska långt därifrån men det är något som ligger till fördel för The Witcher. Läs vidare skall jag försöka förklara.

The Witcher utspelar sig på en plats som bara är känd som kontinenten. Vi får följa the Witcher (eller häxkarlen som den svenska översättaren kallar honom) Geralt of Rivia, en av de sista av sitt slag. Han är en muterad prisjägare som åker land och rike runt och dödar olika monster. Under den första säsongen får vi följa honom när han tar sig olika uppdrag över hela kontinenten. Vi får även träffa Yennefer of Vengerberg en mycket kraftfull magiker som Geralt under säsongen vid olika tillfällen stöter på. Vi får även ta del av Yennefer tragiska bakgrundshistoria och hur hon kom att bli så kraftfull magiker som blev. Sist har vi Cirilla, prinsessa till kungadömet Cintra, bunden till Geralt genom lagen om överraskningar.  När kungarike Nilfgaard anfaller Cintra tvingas Cirilla fly hals över huvud men hennes mammas sista ord i huvudet ”hitta Geralt of Rivia”.

Som jag skrev ovan känner jag att det inte är riktigt rätt att jämföra The Witcher med Game of Thrones, gör man det finns risken att man kommer bli besviken. Det är som att säga att Arkiv X och Vita huset är ungefär samma serie för att det finns FBI-agenter i båda. Ja de är fantasy-serier men där slutar likheterna. Där Game of Thrones var low fantasy med få magiska element, andra raser och fantastiska bestar är The Witcher high fantasy. Här kryllar det av andra raser, magi och drakar. Och där fokuset i Game of Thrones var det politiska spelet där folk försöker utmanövrera varandra för makt och högre position. De sakerna finns i The Witcher men de finns som ett bakgrundsbrus mer. Geralt går runt och löser folks problem och bryr sig inte så mycket om de stora politiska krafterna som agerar i bakgrunden.

Och magin. The Witchers värld kryllar av magi, magiska väsenden, magiker, besvärjelser. Det är en av de saker som lockade mig var just att få se en serie som kan hantera magi och de tekniska effekterna kring magi på ett bra sätt. Och det får jag säga att The Witcher klara av galant. Det är gott om bra och häpnadsväckande effekter under den första säsongen.

När jag så den första bilden på Henry Cavill som Geralt blev jag orolig, han såg inte alls bra ut på den bilden. Men i serien levererar genom alla avsnitten. Det märks att han har läst böckerna och spelat spelen för han kan verkligen Geralt innan och utan. Även Anya Chalotra som Yennefer gör ett bra jobb med sin karaktär. Med tanke på hur mycket de hänger ihop sedan känns det bra att Netflix har lyckats sätta dessa båda.

Så är det bara rosor? Nej. Serien hoppar i tid under den första säsongen vilket till en början kan vara riktigt förvirrande. Och den spenderar inte så mycket tid med att försöka berätta saker för tittaren också. Så vet du ganska lite om The Witcher är det nog inte så lätt att hänga med. Och alla effekter är inte de bästa. De kunde jobbat lite mer med vissa av monstren.

Men överlag är det en bra första säsong för the Witcher. Man har nu avklarat presentationen av karaktärerna och jag ser fram emot när historien börjar på allvar nästa säsong.

Ni har hört det från många medier, Netflixs nya serie som skall ta över efter Game of Thrones och locka publik till tjänsten. Sanningen är att det är ganska långt därifrån men det är något som ligger till fördel för The Witcher. Läs vidare skall jag försöka förklara. The Witcher utspelar sig på en plats som bara är känd som kontinenten. Vi får följa the Witcher (eller häxkarlen som den svenska översättaren kallar honom) Geralt of Rivia, en av de sista av sitt slag. Han är en muterad prisjägare som åker land och rike runt och dödar olika monster. Under…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.