The We and the I

Sommarlovet har börjat. Ett gäng ungdomar i Bronx hoppar på bussen som ska ta dem från skolan och till ledigheten. Men innan de hoppar av bussen ska de lösa och starta konflikter, planera fester och skvallra.

thewe03

Kan en skildring av en bussresa vara intressant? Ja, förvånansvärt. Till en början är det hela ganska förvirrande och gapigt. Men under filmens gång hoppar allt fler av bussen och grupperingarna löses upp. Det som tidigare varit skämt blir allvar. När jag skriver en recension brukar jag ofta sätta igång filmen en andra gång för att bli lite inspirerad. Men jag fick stänga av The We and the I efter nästan en halvtimme när jag kom på mig själv med att endast ha skrivit tre meningar och i stället titta på filmen en gång till. Den korta introduktionen och början av bussresan var en annan upplevelse när man redan lärt känna resenärerna.

thewe02

Det är ganska många ungdomar att hålla reda på till en början. Men deras roller utkristalliseras ganska snart. Värstingarna längst bak i bussen och tjejen som planerar sin födelsedagsfest får oförtjänt mycket utrymme. Jag hade hellre sett mer av musikerna, konstnärerna, bokmalen och bögparet. Det är å andra sidan realistiskt att de inte hörs lika mycket som idioterna. Men gapande från ett gäng killar vars största finess är att de ägnar sig år det berömda skedtricket kan jag se på vilken buss som helst. Michel Gondry verkar vilja bredda filmen med dessa högljudda element.

thewe01

Gondry har flyttat sig allt längre ifrån de småknäppa och godhjärtade protagonisterna som han skildrade i Human Nature, Eternal Sunshine of the Spotless Mind och The Science of Sleep. I denna trio filmer var det en liten grupp egensinniga individer som på olika sätt fick njuta av sin egen särart och kämpade mot omvärldens oförstånd på ett snällt sätt. Hans fjärde långfilm, Be Kind Rewind, var en fantasifull bagatell där feelgood-gemenskapen i ett kvarter blev viktigare än den lågmälda humorn. Gondrys förra film, superhjältefilmen The Green Hornet från 2011, tyckte jag var riktigt trevlig (vilket inte många verkade tycka). Den blev dock inte den ekonomiska vinst bolaget måste ha hoppats på. Det ska vi nog vara glada över. Om Gondry fått fortsatt förtroende för storproduktioner hade vi kanske inte fått denna charmiga bussfilm som sticker ut mest i hans CV.

Sommarlovet har börjat. Ett gäng ungdomar i Bronx hoppar på bussen som ska ta dem från skolan och till ledigheten. Men innan de hoppar av bussen ska de lösa och starta konflikter, planera fester och skvallra. Kan en skildring av en bussresa vara intressant? Ja, förvånansvärt. Till en början är det hela ganska förvirrande och gapigt. Men under filmens gång hoppar allt fler av bussen och grupperingarna löses upp. Det som tidigare varit skämt blir allvar. När jag skriver en recension brukar jag ofta sätta igång filmen en andra gång för att bli lite inspirerad. Men jag fick stänga av…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.