The Wailing

Vad är riktigt otäck eller läskig film? För mig är den en film kryper in under skinnet och skapar en obehaglig atmosfär. En film som gör att man gäller illa till mods och egentligen vill stänga av men fortsätter ändå. The Wailing är helt klart en sådan film.

Jong-goo är polisen i en sömnig småstad i på den sydkoreanska landsbygden. Det händer aldrig särskilt mycket här så när en ung man brutalt mördar sin familj så skickar det chockvågor genom samhället. Snart inträffar flera lika chockerande händelser och ryktet är att den gamle japanske mannen som bor utanför staden är skyldig till allt detta. Att han egentligen är ett spöke och har lagt en förbannelse på staden. Jong-goo tror inte på detta men när hans egen dotter börjar uppträda annorlunda blir han orolig. Finns det någon sanning i dessa rykten? Eller är det på grund att folk har ätit en giftig svamp som tidningarna säger?

The Wailing börjar som en polisthriller där ondska finns även i den lugna stilla landsbygden. Första akten är relativt lugn och vi får flera viktiga ledtrådar. Samtidigt så är vi fortfarande djupt rotad i realismen och vår syn på världen. Det finns lite som får oss att tro att det skulle vara något annorlunda. Kanske är det bara en galnings verk på grund av svampar som framkallat hallucinationer. Men regissören börja sakta men säkert att vrida skalan och vi som tittare blir mer och mer osäkra allteftersom vi ser filmen vad som är på riktigt och inte. Vad är sant och vad är falskt? Vad skall vi lita på?

Sedan kommer den tredje akten och slår undan fötterna helt och hållet. Vi kastas ner i det mörkaste hål man kan tänka sig och de sista trettio minuterna är en svettig resa rakt ner i helvetet. Det som imponerar är med hur små medel detta utförs. Det är inte en massa våld, blod och skrämseleffekter. Utan snarare ett ifrågasättande av tro eller avsaknaden av tro. Jong-goo är en rationell person som tror på vetenskap men när hans dotter blir sjuk börjar hans tro svaja och han tar till orationella metoder ihop om att hon skall bli frisk. Genom att bjuda in en shaman som skall hela henne startar han en reaktion som kommer få konsekvenser genom resten av filmen. Vad händer med en modern människa när det som man trodde bara var skrock visar sig vara sant?

Na Hong-jin står bakom utmärkta the Chaser och The Yellow Sea och även om detta är hans första skräckfilm visar han att han behärskar genren fullt ut. The Wailing är nästan två och en halv timme lång men trots detta är den betydligt bättre än många de skräckfilmer jag sett de sista femton åren och den tappar aldrig fart utan som tittare vill man hela tiden veta vad som händer härnäst.

The Wailing är en film som gick Sverige helt förbi när den kom (förutom några föreställningar på Stockholms Filmfestival) men jag rekommenderar varmt att ni letar upp den. Den är väl värd att se och en av de bästa skräckfilmerna på 2000-talet.

Vad är riktigt otäck eller läskig film? För mig är den en film kryper in under skinnet och skapar en obehaglig atmosfär. En film som gör att man gäller illa till mods och egentligen vill stänga av men fortsätter ändå. The Wailing är helt klart en sådan film. Jong-goo är polisen i en sömnig småstad i på den sydkoreanska landsbygden. Det händer aldrig särskilt mycket här så när en ung man brutalt mördar sin familj så skickar det chockvågor genom samhället. Snart inträffar flera lika chockerande händelser och ryktet är att den gamle japanske mannen som bor utanför staden är…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.