The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1

Filmen The Deer Hunter från 1978 inleds med ett ungefär en timme långt bröllop där vi lär känna karaktärerna som på ett eller annat vis senare berörs av kriget i Vietnam. Även fjärde delen i Twilight-sagan inleds med ett långt bröllop. Men eftersom tittarna redan lärt känna Edward, Bella och de andra i tre filmer känns halvtimmen som bröllopet varar mest som att filmskaparna vill dryga ut tiden för att kunna dela upp Breaking Dawn i två delar.

Jag har nu sett de fyra första filmerna om Bella och vet fortfarande inte riktigt vad det är som ska vara den stora konflikten i dem. Jag har tänkt och spekulerat väldigt fritt och när jag skrivit om Twilight, New Moon och Eclipse men det måste vara någonting jag missar. Varulvar och vampyrer verkade leva lyckligt sida vid sida och med tydligt dragna gränser och regler för hur detta skulle fungera innan Bella kom in i bilden. Hennes förhållande med Edward har skapat oro och allting verkar gå ut på att skydda henne. Men om man som jag tycker att ett förhållande mellan en tonårsflicka och en drygt 100 år gammal vampyr är en dålig idé går det inte riktigt att försvara och heja på den där förbjudna kärleken.

Breaking Dawn – Part 1 handlar om vad som händer när en människa gifter sig med en vampyr och problemen som uppstår när de råkar avla ett barn. Ingenting annat. Den är fylld av scener som man annars brukar kunna ta del av som extramaterial: Edwards mörka förflutna, Bella gör sig av med oskulden (förlängd scen), Bella förbereder sig för sex, varulvar grymtar och springer runt i skogen och så vidare. Men det kanske är jag som är oromantisk och inte förstår vad en kvinnlig publik vill ha. Det är bevisligen några miljoner flickor och kvinnor som älskar det här. Jag kan inte förstå hur man kan vara nervös inför ett bröllop och absolut inte förstå varför man vill se förberedelser inför ett sådant heller. För mig blir det bara ytlig bröllopsonani.

Resten av den här texten kommer att innehålla sådant som spoilar filmen om man inte redan sett den. Innan jag såg den hade jag sett reklamposters och foton från andra delen av Breaking Dawn och hade redan listat ut det som jag kommer att skriva om så det är inte några grova spoilers det handlar om.

Redan i Eclipse fattade jag tycke för Jacob och hans olyckliga kärlek till Bella. I Breaking Dawn – Part 1 finns det faktiskt en scen som rör mig till tårar som spinner vidare på denna olyckliga förälskelse. Det är när Jacob till sist dyker upp på Bellas bröllop och spelar glad för Bellas skull trots att vi i filmens första scen sett hur förtvivlad han är. På samma sätt har Bella och Edward var sin fantastisk scen. Bellas farväl av sitt gamla liv efter bröllopet (medan Jacob ylar av sorg i bakgrunden) hade varit starkare om personerna hon tar farväl av hade haft en större känslomässig anknytning till Bella och oss i publiken. Det är trots allt vänner hon bara haft det året hon bott i Forks och hennes föräldrar. Till sist har vi givetvis Edwards desperation när Bella dör på operationsbordet och han biter henne gång på gång för att väcka henne till liv. Dessa vackra och sorgsna scener har mer liv och känslor än någonting annat som vi sett i filmerna. Man kan inte tro att samma film innehåller ett montage där en tjej borstar tänderna och rakar benen innan hon ska ha sex. Men det kanske är någonting som unga kvinnor sorgligt nog kan identifiera sig med. Vad vet jag?

När Breaking Dawn – Part 1 skulle ha biopremiär för ett år sedan var det debatt om filmens åldersgräns i SVT-programmet Debatt. Fansen var arga över att filmen fått 15-årsgräns och de sakkunniga beskrev kejsarsnittet i filmen som alldeles för intensivt för en yngre publik. Någon menade att detta handlade om ett gammaldags synsätt som grundade sig i att man ville skydda flickor medan man räknade med att pojkar klarade av att se våldsammare filmer. De beskrev kejsarsnittet så detaljerat att även jag funderade över om jag skulle klara av att se filmen. Jag blir arg när jag nu sett scenen och kan konstatera att debattören hade helt rätt. Det hela är så oskyldigt filmat som det kan vara och går inte på något sätt att jämföra med filmer med våldsamt innehåll riktade till pojkar. Pojkarnas filmer borde få 15-årsgräns betydligt oftare om man ska använda det här kejsarsnittet som måttstock.

Jag väljer att fria framför att fälla den här gången och ger Breaking Dawn – Part 1 en extrastjärna på grund av de tre fina scenerna jag redan nämnt och en magstark scen där Bella dricker blod. Dessutom känner jag en viss upprymdhet inför att se sista filmen när den släpps. Det kan bli ett starkt familjedrama om en riktigt udda familj om allting görs rätt. När pappan är vampyr, mamman mänsklig (men även hon vampyr efter förlossningen) och bonuspappan är varulv måste barnet bli ganska originellt. Förhoppningsvis är barnets roll inte endast att skapa harmoni mellan varulvar och vampyrer. Jag tyckte det fanns harmoni innan Bella dök upp.

 

Filmen The Deer Hunter från 1978 inleds med ett ungefär en timme långt bröllop där vi lär känna karaktärerna som på ett eller annat vis senare berörs av kriget i Vietnam. Även fjärde delen i Twilight-sagan inleds med ett långt bröllop. Men eftersom tittarna redan lärt känna Edward, Bella och de andra i tre filmer känns halvtimmen som bröllopet varar mest som att filmskaparna vill dryga ut tiden för att kunna dela upp Breaking Dawn i två delar. Jag har nu sett de fyra första filmerna om Bella och vet fortfarande inte riktigt vad det är som ska vara den…

Review Overview

Betyg

40

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.