The Sinner: Skillnader mellan tv-serien och boken

Första säsongen av tv-serien The Sinner imponerade såväl kritiker som tittare. Men det är ingen genialisk manusförfattare som ligger bakom historien; som mycket annat är första säsongen baserad på en bok, skriven av den tyska författaren Petra Hammesfahr år 1999. Även boken blev populär, och till största del berättar bok och serie samma story om Cara Tannetti (i boken Cara Bender). Serien har dock, förutom att moderniserats så den passar in 2017, några större skillnader som kommer tas upp i detta inlägg. Har du inte sett serien så sluta läsa nu, om du vill undvika flertalet spoilers vill säga.

Början av historien: I starten av serien ser vi Cora på en simtur under en dag på stranden med sin familj. I serien beskrivs det inte djupare, men i boken simmar Cara så långt ut för att hon tänker ta livet av sig. Hon ångrar sig på grund av att hon vill ha en sista dag med sin son, och bestämmer sig för att begå självmord senare under dagen. Innan hon når den tidpunkten spelas dock Frankies sång och hon tappar kontrollen.

Jessica Biel som Cora


Berättarperspektiv: I boken är berättarperspektivet uppdelat mellan förstaperson och tredjeperson; i första halvan följer läsaren Cora i jag-form, och i andra halvan i tredje person.

Cora efter att ha dödat Frankie


Coras känslor om händelsen: I serien är Cora väldigt ångerfull, och kan inte förstå hur hon kunde agera som hon gjorde. I boken är hon däremot glad och nöjd över sitt val att mörda Frankie, även om hon inte vet exakt varför. I bokens första del, berättad ur Coras perspektiv, framställs Cara som betydligt mer psykotisk än i serien.

Cora (Jessica Biel) går igenom hypnosterapi för att minnas, vid sin sida har hon den stöttande polisen Harry (Bill Pullman)


Coras make och son: I serien stöttas Cora till 100% av sin förstående make Mason, som lovar att vänta på henne och även kämpar för att få ut henne ur fängelset. I boken lämnar han dock hennes sida nästan direkt efter mordet (något hans föräldrar eggar på), och hälsar inte på henne i fängelset alls. Mason slår även henne brutalt direkt efter mordet istället för att lugna ned henne som i serien. Relationen med sonen är dessutom sämre i boken; han benämns endast som ”pojken”, och Cara har, på grund av sitt traumatiska förflutna, svårt att känna några större moderkänslor.

Cora med sin make Mason (Cristopher Abbott) och son på stranden där allt har sin början…


Coras föräldrar: I såväl serie som bok är Coras mor djupt religiös och straffar ofta sin äldre dotter för att hon ska ha tagit så mycket energi som foster att det inte fanns något kvar till sin yngre syster, och därför är systern obotligt sjuk. I boken beskrivs detta närmre: Coras mor levde själv ett syndigt liv som ung och tvingades göra en abort på sig själv med hjälp av en stickningsnål. När den yngre dottern föddes med ett sjukt hjärta beskrev en läkare det som att ”någon stuckit hål i det med en stickningsnål” och där föddes moderns ångest som ledde till att hon blev extremt religiös för att sona sina synder. Hon straffar Cora ännu mer i boken (dock endast efter lillasysterns födelse, innan dess behandlar hon Cora väl), och i den versionen märker flera människor det, inte bara Caras moster.

Caras far skiljer sig än mer: i boken har han tjänstgjort för ingen annan än Hitler (även om han själv säger att han inte tror på den nazistiska ideologin). Desperat efter sex besöker han även prostituerade regelbundet istället för att ha en affär med grannkvinna som i serien. Dessutom är han nästintill beroende av att onanera, och detta får Cora bevittna då de båda delar rum i bokens version. Cora ser det som att hennes far försöker dra synd ur sig själv medan mostern misstänker incest, något som dock aldrig utspelar sig. 

Enid Graham och C.J Wilson som Coras föräldrar


Coras syster: I serien är Coras lillasyster Phoebe minst sagt krävande: hon manipulerar Cora till allt från att smyga ut till att smeka henne i underlivet till orgasm. I boken går det ett steg längre och systern, här vid namn Magdalena, tvingar sin storasyster att inleda en slags sexuell relation där de både använder ljus som sexuella redskap och utför oralsex på varandra. Detta förklarar varför Cora får panik när hennes man försöker ge henne oralsex.

Phoebe/Magdalena är också extremt vacker i bokens version, medan Cora framställs som den mer attraktiva i serien. Lillasysterns utseende är anledningen till att Frankie attraheras av henne i boken, och det förekommer inga romantiska scener där de dansar eller har högläsning för varandra innan de har sex och han råkar döda henne. Phoebe/Magdalena är i boken medveten om att hon blivit sämre och snart kommer att dö, vilket är anledningen till att hon tvingar Cora att ta med henne ut under sin födelsedagsnatt.

I boken räknar föräldrarna ut att Phoebe/Magdalena smitit ut med Cora och avlidit, och tillsammans med mostern bestämmer de sig för att komma på en historia om hur Phoebe/Magdalena dog. De fejkar även ett dödscertifikat och stjäler ett okänt lik att använda till begravningen.

Phoebe (Nadia Alexander) och Frankie (Eric Todd) har en romantisk kväll tillsammans


Frankies far: I serien bär Frankies far en skidmask när han håller Cora instängd under två månader och injicerar henne med heroin. I boken visar han istället sitt ansikte för henne, och misshandeln pågår i hela sex månader. Han intalar henne också att han hittade henne på sidan av en väg efter hon försökt göra abort genom att hoppa framför en bil och att anledningen till att han tog med henne till sitt hem istället för sjukhuset är att han hade druckit under kvällen och inte ville riskera att anhållas för rattfylleri. Det är även i Frankies föräldras hus som orgien och dödsfallet äger rum, istället för i källaren på en stängd medlemsklubb som i serien. 

Cristopher Innvar spelar Frankies far som håller Cora fången


Sexscenerna: I boken, som har en betydligt mörkare ton än serien, är sexscenerna mer grafiska och brutala. I serien täcks kropparna med underkläder och väl valda vinklar under sexscenerna, i sann konservativ USA-anda, men i boken beskrivs allt i detalj. Speciellt orgien som Cora och hennes syster deltar i.

I serien framgår det inte särskilt väl att J.Ds vän våldtar Cora under orgien, något som beskrivs närmre i boken. Cora känner till vännen sedan innan, då hon har träffat honom med J.D (i boken kallad Johnny Guitar) och hört rykten om hur han brukar få tillåtelse av J.D att tvinga till sig sex av sin väns flickvänner.

Cora under orgien som förändrar allt


Maddie: J.D’s ex Maddie dyker upp flera gånger i serien, är med i Coras minnen och är där karaktären som var gravid och hoppade framför en bil. I boken minns Cora bara en blond kvinna (som hon sedan förstår är systern), och Maddie existerar inte överhuvudtaget.  

J.D (Jacob Pitts) med sitt ex Maddie (Danielle Burgess)


Detektiven: I serien är detektiven Harry Ambrose beroende av att träffa en dominatrix för att bli plågad för sexuell upphetsning, något som förstör hans äktenskap. I boken finns inte detta med alls, och han beskrivs som en vanlig polis som är gift och har en vuxen dotter.

Bill Pullman porträtterar den sympatiske detektiven Harry AmbroseFörsta säsongen av The Sinner finns i skrivande stund tillgänglig på svenska Netflix.

Alla bilder tillhör IMDb.

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.