THE SHIFT – En svensk animerad science fiction-kortfilm.

Johan Samuelsson är illustratör och animatör från Sverige. Under de senaste tre åren har han på sin fritid arbetat med att färdigställa den 10 minuter långa kortfilmen THE SHIFT. En 2D animerade science fiction historia som tar oss till en framtid där robotar har gjort mänskligheten arbetslös.

Vi möter den 15-åriga Lex som inte har något minne var han kommer ifrån eller någon lust att ta reda på det heller. Men en dag snubblar han över ett föremål som får honom att ifrågasätta sitt förflutna och sin verklighet.

Samuelsson driver just nu en Kickstarter-kampanj för att påskynda färdigställandet av The Shift. Målet är att få upp filmen på festivaler under sent 2020 och för att släppas publikt i början av 2021.

©Johan Samuelsson 2019

Berätta lite om dig själv.

Jag är 27 år, kommer från Malmö, där jag också bodde mina första 19 år i livet. Jag ritade, och skapade mycket som ung tills jag började spela och tävla i tennis riktigt seriöst i tonåren. Tack vare tennisen fick jag ett stipendium till University of San Francisco (USF), mitt i San Francisco, USA där jag bodde, studerade och spelade tennis i fyra och ett halvt år. På USF studerade jag media och film och efter att ha tagit några inspirerande video-och animationsklasser återfann jag min passion för skapande och illustration. Efter USA flyttade jag till Stockholm där jag fördjupade mina animationskunskaper på Hyper Islands i ett år. Två internships senare fick jag jobb på Able Film, där jag jobbar än idag, två år senare. Som motion designer spenderar jag mina dagar genom att animera och illustrera all typ av reklamfilm. 

Nämn tre filmer som inspirerade dig till den banan du slagit in på.

Det som fick mig intresserad av film och animation från första början är planter/världen från Star Wars och Sagan om Ringen. Två filmserier är så rika på intressanta karaktärer och världar, vilket har fått mig att vilja skapa mina egna. 

För The Shift har jag inspirerats av berättar-formatet från TV-Serien Black Mirror, och för mycket av produktionsdesignen har jag inspirerats av Blade Runner, liksom den animerade filmen Spider-man into the Spider Verse. 

För någon som inte har en aning, vilka är de tre viktigaste saker du vill lyfta fram om ditt projekt The Shift?

För att inte avslöja för mycket av filmens handling, så vill jag lyfta att det ska belöna sig att göra ut sina idéer för sin egen skull, trots att man inte måste. 

The Shift är ett “passion-project”. Det har givit mig en möjlighet att uttrycka min egen kreativitet, stil och tekniker utan att behöva beakta givna ramar från till exempel en kund. Jag har utvecklats mer än jag någonsin gjort på ett projekt eftersom jag ständigt behövt lösa problem och lära mig nya tekniker under projektets gång. Därför vill jag lyfta fram vikten av att våga göra sina egna projekt! 

Du har beskrivit The Shift som ett sätt att “lyfta fram kreativiteten” kan du berätta mer om det?

Alla människor har fantasi, och jag tror att alla människor är kreativa. Diskussionen kring hur automatiserat samhället ska vara och till vilken grad AI och robotar ska ta över viktiga samhällsuppgifter tror jag landar i att digitaliseringen aldrig helt kan ersätta människans kreativitet, tankar, drömmar och idéer. Eller? Kan även robotar drömma…

©Johan Samuelsson 2019

Hur kommer det sig att du valde att vända dig till Kickstarter för ditt projekt? 

Kickstarter är ett grymt presentations format, jag tycker om för-produktionen i film. Jag gillar att komma på karaktärer och en historia och värld som de kan leva i. Jag såg det som ett stort mål i sig att få klart en så självgående presentation som möjligt som kunde leva på egna ben. Kickstarters platform var perfekt för det. 

Vad ser du för utmaningar och fördelar med crowdfunding?

Jag är van vid att jobba i små team, och sedan publicera ett slutresultat som man sällan återbesöker. Att ha så många människor intresserade i projektet i ett så tidigt stadie för filmen ser jag som en grym resurs för feedback, och vägledning på hur vi kan förbättra projektet. 

Crowdfunding är en allt eller inget platform, vilket betyder att om man inte når upp till sitt budget mål återbetalas pengarna tillbaka till de som har backat projektet. Det är en fördel för den som backar för man aldrig kommer investera i något som inte blir av. Det kan dock vara en utmaning för den som lägger upp sitt projekt för det kan vara väldigt mycket jobb att hålla i en Kickstarter oavsett om man når sitt mål eller inte, och i slutändan kan man gå därifrån utan något finansiellt stöd överhuvudtaget. 

©Johan Samuelsson 2019

Hur kommer du att distribuera filmen?

Förutom att sprida filmen digitalt så mycket som möjligt är mitt mål är att skicka in till kortfilmsfestivaler. Till och börja i San Francisco/Norra Kalifornien då den här berättelsen har en mycket stark koppling till det området.

Vad är nästa steg för “The Shift” när kampanjen tar slut?

Under kampanjens gång har många duktiga kreatörer i olika områden erbjudit sig att hjälpa till med produktionen vilket är jättekul. Så nu kommunicerar jag med ett antal av dem för att se vilka som har möjlighet att delta under året. Parallellt med det håller att färdigställa filmaffischen som är ett av flera ”rewards” från Kickstarter kampanjen.  

Manuset, och storyboard är färdigt. Men allt visuellt som man ser i presentationen är in princip de scener som är helt färdigs (ca 20 sek) Filmen kommer bli ca 10 minuter lång, så efter det gäller det att börja göra ut en grund för de viktigaste scenerna.

©Johan Samuelsson 2019

Finns det planer/drömmar om en uppföljare eller ett längre format?

Drömmar finns det gott om. Min tanke med titeln: The Shift, är att den ska referera till en tid, snarare än en ensamstående historia där det finns rum för en större berättelse som definitivt skulle kunna gynnas av ett längre format. 

©Johan Samuelsson 2019

En sista uppmaning för att folk ska vilja följa med på ditt projekt?

Jag tror det kommer vara ett roligt projekt att följa, vi lär oss fortfarande mycket på vägen, och planerar att dokumentera processen så mycket som möjligt. Det finns en klar vision, men vi lyssnar på all feedback och är öppna för allting som skulle kunna få The Shift ännu bättre och coolare.

Det är fortfarande några dagar kvar innan kampanjen är slut, och det finns en hel del rewards kvar. Så ta chansen och följ med!

Kolla in Kickstarter-kampanjen på denna länk: https://www.kickstarter.com/projects/kicktheshift/the-shift-0

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.