The Secret Life of Walter Mitty

The Secret Life of Walter Mitty är en må-bra film med och av Ben Stiller. På filmaffischerna gjordes jämförelser med Forrest Gump, men det finns andra filmer att dra paralleller till. Recensenten har ytterst svårt för Ben Stiller, i alla fall innan han såg denna film.

the-secret-life-of-walter-mitty-movie-picture-6

Walter Mitty är en drömmare. Han försvinner ofta iväg in i egna fantastiska tankevärldar. Han arbetar i fotolabbet på tidningen Life och tidningens stjärnfotograf Sean har skickat in en serie negativ som ska användas i vad som kommer att bli tidningens sista nummer. Men just det negativ som Sean skriver att det är hans bästa verk saknas. Walter ger sig ut på en jakt efter den svårfångade Sean för att få veta var detta negativ är. En jakt som tar honom runt hela världen.

Secret Life of Walter Mitty

Jag ska på en gång erkänna att jag har svårt för Ben Stiller och tycker väl egentligen inte om en enda film han gjort (undantaget The Royal Tenenbaums (men den räknas inte)). Dock är jag först att erkänna att han är riktigt bra i denna film, som verkligen är HANS film då han regisserat, producerat och spelat huvudrollen i den. Jag fick lite samma känsla som när Jim Carrey (Kick Ass 2, The Incredible Burt Wonderstone) gjorde Truman Show och visade att han var bäst när han tyglades rejält. I ingressen hänvisade jag till filmaffischen och dess Forrest Gump-liknelse och även om jag kan förstå den då Mitty är en udda figur som gör fantastiska saker i sitt liv är det väl mest känslan av den udda figuren som lyckas i livet som sammanlänkar dessa två filmer. En annan film jag tänkte mer på var Amelié från Monmartre där Amelié dagdrömmer om vad som händer med folk i sin omgivning. Men varför jämföra filmen med något annat då den är bra nog att stå på sina egna ben.

the-secret-life-of-walter-mitty (1)

The Secret Life of Walter Mitty är en snygg film. Miljöerna är snygga, fotot är riktigt vackert och animeringarna smälter in perfekt. Walter Mitty är som sagt en drömmare och han fantiserar ofta fantastiska fantasier om vad som händer och han zonar iväg helt från sin omgivning när det sker. Det är ofta väldigt spektakulära drömmar han har som att han har ett superhjälteslagsmål med sin antagonist och fantasierna är som sagt snyggt presenterade. Ett flertal stora namn passerar förbi i rollerna t.ex. Sean Penn (Mystic River, This Must Be the Place) som fotografen Sean, Shirley Maclaine (Downton Abbey, The Apartment) som Walters mamma.

The_Secret_Life_of_Walter_Mitty_Wallpaper_01

Det som filmen brister i är i mina ögon framför allt att Ben Stiller försöker få med för mycket. Filmen hade mått bra av att klippas ned och stramas upp. Minst en gren i berättandet kunde ha kapats och den jag framför allt tänker på är de samtal som Walter Mitty har med en serviceperson på en internetdatingsida. De har ett antal samtal i tid och otid filmen igenom och de känns mest larviga och filmen hade vunnit på att dessa hamnade på golvet i redigeringsrummet. Det räcker med allt det andra som filmen handlar om. I grunden är det en kärlekshistoria men också en film om att följa sina drömmar och leva livet. Den stora lärdomen som Walter får är att det riktiga livet kan vara nog så rikt och intressant som det i fantasin.

maxresdefault

The Secret Life of Walter Mitty är en må-bra film som är lagom trevlig, rolig, knäpp och spännande. Den är till på köpet snygg som få filmer så när humöret passar bör man absolut ge den en chans.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.