The Punisher (1989)

Nere i kloakerna gömmer sig en man som tagit på sig att vara både domare och bödel. Han försöker rensa upp bland den organiserade brottsligheten. Under den våldsamma ytan gömmer sig en deprimerad man gestaltad av Dolph Lundgren.

punisher15

Maffian har problem. De senaste fem åren har över hundra gangstrar mördats av den okända Punisher. Den hemlige straffaren dök upp i staden strax efter att polisen Frank Castle och hans familj blivit mördade av maffiabossen Franco (Jeroen Krabbé från Bond-filmen Iskallt uppdrag). Castles forne kollega Jake (Louis Gossett Jr.) är övertygad om att Frank överlevt och att Punisher är hans sätt att hämnas sin familj. Maffiafamiljerna inleder ett samarbete som snabbt spricker när japanska Yakuza kräver att få en stor del av den kriminella kakan. Punisher tänker sig att brottslingarna kan ta död på varandra när Yakuza kommit till staden. Men när japanerna med sin ledare Lady Tanaka i spetsen kidnappar de amerikanska bossarnas barn kan han inte låta bli att blanda sig in i leken.

punisher07

The Punisher är minst sagt en våldsam och fartfylld film. Det är inte många scener som inte fylls med någon form av action. Det kastas knivar, sparkas och skjuts väldigt regelbundet. Man är ganska matt när den är slut. Den är så pass våldsam att den totalförbjöds i Sverige och vad jag vet har den faktiskt inte släppts på varken VHS eller DVD i Sverige tidigare.

punisher10

Dolph Lundgren gör en väldigt ojämn gestaltning av Punisher. Bäst fungerar han i scenerna där han framstår som en djupt desillusionerad man som gett upp allt hopp. Men eftersom The Punisher ska vara lättsam actionunderhållning krävs det även att han levererar oneliners med jämna mellanrum vilket bryter av alldeles för mycket från det fullkomligt apatiska uttrycket han visar upp i andra scener. I den sista konfrontationen han har i filmen gör han något av det mest depressiva en människa kan göra, men Lundgren väljer att vara utmanande och macho i stället för att låta Punisher nå den botten som hans handlingar antyder att han gjort. Jag hade så gärna velat se samma scen med den tomma blick som Lundgren faktiskt gör ganska bra. Nu blir det ett manligt styrkeprov i stället för den den uppgivenhet Punisher visade när han under tortyr tidigare i filmen likgiltigt bräkte fram ”-Do you think I give a shit?” till sin bödel.

punisher13

Jag har starka nostalgiska band till The Punisher. De visade delar ur trailern för filmen på SVT i samband med att Dolph Lundgren var i Sverige och signerade He-Manleksaker från den då aktuella Masters of the Universe. Lundgren berättade att The Punisher var hans nästa film. Jag hade redan som barn en önskan om att vara först med att upptäcka någonting och därför kallade jag mig Punisher när jag spelade Amiga-spel och så vidare. När filmen sedan totalförbjöds blev den ännu mer intressant. Min kompis Johan köpte serietidningsversionen av filmen som födelsedagspresent till mig när han var i London och det albumet och några stillbilder i tidsskriften Scandinavian Film & Video var länge det enda jag egentligen kände till om The Punisher.

punisher02

Jag minns faktiskt inte i vilket sammanhang jag till slut såg den första gången. Men det var någon sunkig VHS-kassett som såg för jävlig ut. Trots att Atlantic nu släppt den på Blu-ray känner jag inte att The Punisher fått den kärlek den förtjänar. Det är inte någon större skillnad på deras Blu-ray och min gamla koreanska DVD. Jag skulle till och med vilja påstå att ljudet är sämre på Blu-ray. Det låter burkigt och instängt och dialogen är långt ifrån tydlig. I vissa scener får musiken dominera för mycket. Just musiken är annars det som låter bäst i denna utgåva. En ordentlig ljudmix skulle behövas. Om man inte redan äger eller har sett The Punisher tidigare tycker jag dock att man köpa utgåvan ändå för filmens skull.

punisher14

The Punisher är givetvis inte en speciellt bra film. Skådespeleriet är krystat, de gånger Lundgren grymtar fram voice over-repliker skrattar man och det hinner aldrig bli spännande när actionscenerna hela tiden ska stressas fram. När våldsscenerna väl sätter igång finns det ingen brådska. Under en av de mest långtråkiga minuterna i mitt liv skjuter Punisher sönder en nattklubb med en kulspruta. Det känns som att massakern aldrig tar slut.

punisher03

Men det är ändå en film som jag vet att jag kommer att återkomma till. Det finns någonting enkelt och brutalt i karaktären Punisher som jag gillar. I den här första filmen om honom gör regissören Mark Goldblatt inte några störra ansträngningar för att presentera det moraliska dilemmat det innebär att Punisher tar lagen i egna händer, vilket känns lite befriande. Jake säger någonting om lagen, men det är egentligen vännen Frank som han saknar och vill hjälpa. Faktum är att jag blev lite berörd av Jakes kärlek till Frank och när han skakade om sin gamla vän och skrek ”-Let me in!” fällde jag en liten, liten tår. Louis Gossett Jr. är den man tar på störst allvar i filmen och det är tråkigt att han fått en kvinnlig sidekick vars enda syfte verkar vara att Jake ska ha någon att prata med. Nancy Everhard som spelar den kvinnliga kollegan gör en hemsk rollprestation och hennes närvaro sänker trovärdigheten för Jake.

punisher09

Man hade önskat att den omtalade directors cut-versionen skulle släppas. En del actionscener är hackigt klippta och de scener som klipptes bort innan filmen släpptes hade kanske bidragit med med en jämnare takt. En detalj jag inte lagt märke till tidigare var att torteraren som läggs på sträckbänken har röda, högklackade skor på sig. Detta är ett så udda inslag i filmen att det måste finnas en förklaring till det någonstans.

punisher06

Nere i kloakerna gömmer sig en man som tagit på sig att vara både domare och bödel. Han försöker rensa upp bland den organiserade brottsligheten. Under den våldsamma ytan gömmer sig en deprimerad man gestaltad av Dolph Lundgren. Maffian har problem. De senaste fem åren har över hundra gangstrar mördats av den okända Punisher. Den hemlige straffaren dök upp i staden strax efter att polisen Frank Castle och hans familj blivit mördade av maffiabossen Franco (Jeroen Krabbé från Bond-filmen Iskallt uppdrag). Castles forne kollega Jake (Louis Gossett Jr.) är övertygad om att Frank överlevt och att Punisher är hans sätt att…

Review Overview

Betyg

50

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.