The Prestige (4K UHD)

The Prestige är inte Christopher Nolans bästa film men det är nog den av hans filmer som jag håller närmast hjärtat för det var den första av hans filmer som jag såg. Även om han hade hunnit göra flera filmer innan denna hade jag av olika anledningar inte sett dem och detta kom att bli min introduktion till honom.

The Prestige handlar om två män, Robert Angier och Alfred Borden, de är båda illusionister i London på slutet av 1800-talet. Efter en tragisk olycka blir de rivaler och filmen berättar deras historia via hopp i tiden där de försöker att på olika sätt underminera varandra och göra det största tricket någonsin. Framförallt Angier som en kväll ser Borden göra sitt nya trick, den teleporterande mannen och är häpen över det han ser. Hans kollega John Cutter säger att det måste vara en dubbelgångare men Angier vägrar att tro det och hans jakt på hemligheten kommer att driva både honom och Borden ner en mörk väg där det inte finns någon återvändo.

The Prestige är en film om besatthet och hur långt man är beredd på att gå för att vinna över sin rival. Under filmens gång så framstår det att både Angier och Borden har en ohälsosam relation till varandra och båda två kan inte hindra sig själva från att försöka sabotera för den andre. De har en rivalitet som är så stark att den nästan skulle kunna döda dem. Borden framstår som den mer sansade av dem både men hans kan inte sluta att förlöjliga och narras med Angier. Angier å andra sidan har ett stort ego och är en artist ut i fingerspetsarna, han drivs av att bevisa för Borden att han är mycket bättre än honom, kosta vad det kosta vill. I slutändan är det också hans driv som leder båda männen mot sin undergång.

Det finns också en besatthet med hemligheter, båda männen har gott om hemligheter. De skriver sina dagböcker i kod, Borden döljer saker för sin fru och Angier manipulerar folk för att få det han vill. Det är också en fråga om klass, Borden kommer från medelklassen, han får jobba sig uppåt från gatan medan Angier kommer från en rik familj och köper sig in där han vill uppträda. Men ingen av dem framstår som särskilt sympatisk, något som är unik i filmen med så stora skådespelare i huvudrollerna. Men Nolan lyckas få både Hugh Jackman och Christian Bale att ge sina karaktärer både bra och dåliga sidor, under filmens gång så förstår vi mer och mer vad som driver dem.

The Prestige är också en film som gynnas av att man ser den flera gånger. Det finns gott om detaljer som man inte fångar upp första gången man ser filmen och även om slutet avslöjar många saker så tycker jag att som tittare veta dessa saker gynnar snarare än stjälper filmupplevelsen. Det är en film där man fångar upp nya små detaljer varje gång man ser filmen. Finns gott om foreshadowing om man tittar noggrant. Det är också en film där Nolans klippning och icke linjära historieberättande verkligen fungerar riktigt bra.

Var det gäller de tekniska aspekterna så kan jag konstatera att även om The Prestige ser bra ut, så når den inte riktigt fram till det över skiktet. Bilden är på sina ställen lite för mjuk och färgerna är lite väl nedtonade. Ljudet däremot finns det inte mycket att klaga på, ett riktigt bra och starkt spår.

The Prestige växer varje gång jag ser den och visar vilket otroligt duktig regissör som Nolan kan vara. Jag rekommenderar den varmt om du inte har sett den och detta är en bästa utgåvan just nu.

The Prestige är inte Christopher Nolans bästa film men det är nog den av hans filmer som jag håller närmast hjärtat för det var den första av hans filmer som jag såg. Även om han hade hunnit göra flera filmer innan denna hade jag av olika anledningar inte sett dem och detta kom att bli min introduktion till honom. The Prestige handlar om två män, Robert Angier och Alfred Borden, de är båda illusionister i London på slutet av 1800-talet. Efter en tragisk olycka blir de rivaler och filmen berättar deras historia via hopp i tiden där de försöker att…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.