The Originals – Säsong Fem

The Originals är en amerikansk fantasyserie om de första vampyrerna, kallade ”Originalen”. Huvudrollerna innehas av Joseph Morgan och Daniel Gillies som de båda bröderna Klaus och Elijah. Tillsammans med sina andra syskon, och resten av familjen, styr de New Orleans samtidigt som de måste skydda staden, och sig själva, från mörka krafter.

När femte säsongen av The Originals tar sin början har familjen Mikaelson lämnat New Orleans för att undvika den onda kraft som kallas ”the Hollow”. Nu befinner sig syskonen i världens olika hörn för att upprätthålla den magiska besvärjelse som håller the Hollow borta från Klaus dotter Hope, men som också innebär att syskonen inte kan träffa varandra. Kärlek, magi och förnekelse håller syskonen sysselsatta på sina håll men, den nu tonåriga, Hope plågas av att inte kunna träffa sin pappa. I hopp om att fånga hans uppmärksamhet hjälper hon en ung kille på sin skola att bli hybrid, alltså en blandning mellan vampyr och varulv, precis som hon själv är. Hennes plan fungerar, och Hope skickas till New Orleans där hennes mamma Hayley och faster Freya fortfarande bor. Tillsammans Hayley, som är ledare för varulvarna, styr nu häxan Vincent och vampyren Josh staden, och de har under de senaste åren lyckats behålla lugn bland de våldsbenägna invånarna. Hybrider är dock inte lika välkomna i gemenskapen, och det börjar snart höjas röster om Hopes agerande. När det sker ett mord uppdagas sammansvärjningar i staden som varken ledarna eller släkten Mikaelson vet om. Sammansvärjningar som kan påverka såväl New Orleans som Hopes framtid … 

Hayley har ett förtroligt samtal med sin dotter Hope

Säsong fem av The Originals börjar bra; det känns som en frisk fläkt att några år passerat och gruppdynamiken förändrats. Inte längre är det testosteron-mätning mellan Klaus och Marcel, inte heller långdragna bråk om vem som ska få vara statsminister i deras älskade stad. Istället är syskonskaran lika utspridd mentalt som geografiskt, och det verkar äntligen finnas tillfälle för The Originals att bli nyskapande och låta karaktärer utvecklas. Tyvärr dröjer det knappt ett avsnitt in i säsong fem innan nästintill alla karaktärer än en gång möts på hemmaplan med gemensam agenda, och det blir lika långtråkigt som Gilmore Girls

Bekanta ansikten dyker upp …

Hope och Elijah är de vars historier utmärker sig i denna säsong: båda följer sina egna känslor om vad som är rätt, tack vare att de blivit ofrivilligt separerade från familjen. Hope är en typisk tonåring vars hjärta styr besluten, och precis som med många andra tonåringar misslyckas föräldrarna med att sätta stopp för hennes planer. Där Hope är rebellisk är Elijah helt ovetandes: magi har fått honom att glömma allt om sin familj. Nu lever han i Europa med en ny kvinnlig vampyr vid sin sida, och till henne känner han nu samma odödliga lojalitet som han en gång gjorde till Klaus. Detta skapar en konflikt när hans syskon förgäves söker hans hjälp. Inte blir det bättre när både Elijah och Hope, ovetandes, har hjälpt fienden. 

Elijah, som i säsong fem spenderar sin tid som pianist i Europa

Hope och Elijahs båda historier knyts samman i mitten av säsongen, och orsakar ett dödsfall som påverkar dem båda. Det är inte bara slutet för en av de mest populära karaktärerna; det är slutet för de händelseförlopp som utmärker säsong fem. Andra delen av säsongen är tyvärr långtråkig, förutsägbar och, trots sina starka försök, inte ett dugg gripande. Katt och råtta-leken har förvandlats till en hund som bara jagar sin svans. 

Marcel och en av de nya skurkarna

Det finns de bättre delarna: att gamla karaktärer dyker upp är alltid ett kärt återseende för något som följt serien, och några dramatiska strider med oväntade offer tar plats. Även kärleken spirar i vissa avsnitt: Freya gifter sig med sin varulvskärlek, och Marcel och Rebekah bestämmer sig tillslut för sitt öde som par. De lösa knutarna knyts på många håll och det räcker kanske inte för att höja säsongen till den nivån en finalsäsong borde vara på, men det ger den åtminstone ett syfte.

Bröllopet i säsong fem är en av få scener som verkligen berör

Det bjuds inte på några direkta nyheter produktionsmässigt heller. I detta fall är det dock positivt: skådespelarna håller däremot måttet säsongen ut, och så gör även ljus, ljud och bild. Är det överväldigande bra eller nyskapande? Nej. Håller det nivån á la klassisk Hollywoodproduktion? Ja. 

Syskonen Mikaelson

Har du inte tidigare sett The Originals finns i säsong fem inte mycket att hämta. Som fristående säsong håller den inte helt enkelt. För fans som vill se avslutet på historien innan de kastar sig över Legacies fungerar den desto bättre.

The Originals är en amerikansk fantasyserie om de första vampyrerna, kallade "Originalen". Huvudrollerna innehas av Joseph Morgan och Daniel Gillies som de båda bröderna Klaus och Elijah. Tillsammans med sina andra syskon, och resten av familjen, styr de New Orleans samtidigt som de måste skydda staden, och sig själva, från mörka krafter. När femte säsongen av The Originals tar sin början har familjen Mikaelson lämnat New Orleans för att undvika den onda kraft som kallas ”the Hollow”. Nu befinner sig syskonen i världens olika hörn för att upprätthålla den magiska besvärjelse som håller the Hollow borta från Klaus dotter Hope,…

Review Overview

Betyg

50

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.