The Old Guard

En sommar utan en action-blockbuster? Icke! Sade Netflix och släppte sin tjänstexklusiva titel, The Old Guard, i fredags. Trots bekanta inslag och hyfsat icke-spektakulär action, lyckas Charlize Theron och hennes crew underhålla i drygt två timmar.

The Old Guard är baserad på en tecknad novell av filmens manusförfattare, Greg Rucka. Berättelsen handlar om en grupp, bestående av fyra individer, som är berikade med evigt liv och oerhört snabb självläkning (tänk X-mens Wolverine fast utan klor). Under historiens gång har de ingripit när människan trampat i klaveret och förhindrat ännu större katastrofer från att äga rum. Gruppens ledare, Andy, spelas av Charlize Theron. I början av filmen återvänder hon efter en pause på ett år. De har fått ett nytt uppdrag som frångår deras ordinarie regler, ta inga nya uppdrag från samma beställare. Givetvis går det snett och de befinner sig snart i en katt och råtta-lek. Parallellt med detta upptäcker de att en ny individ har dykt upp med samma krafter som dem. En femte medlem till deras grupp?

Handlingen är långtifrån revolutionerande men lånar från fungerande troper. En grupp frångår sina egna regler och blir straffade. Resten av filmen handlar om att reda ut röran det misslyckade äventyret lämnat efter sig. Berättelsens twister kan de flesta filmintresserade se komma på mils avstånd. Trots detta håller filmen en högre nivå än många filmer i samma genré. Mycket på grund utav skådespelarna och regin av Gina Prince-Bythewood. Andy klarar Bechdeltestet med bravur och filmens enda romans är mellan två män utan att det känns påklistrat eller icke-trovärdigt.

Actionsekvenserna påminner om Underworld-filmserien fast i lägre tempo. Svärd och yxor blandas med automatvapen och tillsammans skapar komponenterna kaos när de dödliga inser att deras motståndare är odödliga. Tyvärr blir det aldrig särskilt spännande när det är helt uppenbart hur konfrontationerna kommer att sluta. Här räddas filmen av bra stuntmän och välkomponerade scener som hela tiden lyckas med konsten se bra ut.

Givetvis lämnar filmen öppet för uppföljare, tanken är att det kan bli en trilogi förutsatt att denna filmen tas väl emot av Netflixs kunder. Filmen och dess karaktärer håller för fler historier omskaparna kan få till utmaningar som känns mer värdiga ”hjältarnas” krafter. Theron lyckas ytterligare fastställa hur märkligt det är att hon utelämnas från uppföljaren till Mad Max: Fury Road. Hon är en etablerad actionskådis och med The Old Guard räddar hon sommaren från uteblivna actionrökare. Slå dig tillbaka, sätt igång Netflix och låt dig underhållas för stunden.

En sommar utan en action-blockbuster? Icke! Sade Netflix och släppte sin tjänstexklusiva titel, The Old Guard, i fredags. Trots bekanta inslag och hyfsat icke-spektakulär action, lyckas Charlize Theron och hennes crew underhålla i drygt två timmar. The Old Guard är baserad på en tecknad novell av filmens manusförfattare, Greg Rucka. Berättelsen handlar om en grupp, bestående av fyra individer, som är berikade med evigt liv och oerhört snabb självläkning (tänk X-mens Wolverine fast utan klor). Under historiens gång har de ingripit när människan trampat i klaveret och förhindrat ännu större katastrofer från att äga rum. Gruppens ledare, Andy, spelas av…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.