The Newsroom – Säsong 1

Aaron Sorkin är manusförfattaren som är känd för sina rappa dialoger och elaka kritiker kallar hans ofta förekommande favoritmeningar för ”Sorkinismer”. Att dialogen inte är särskilt realistisk är jag den förste att skriva under på, men den är förbannat underhållande.

The Newsroom  S1 01

För er som lyckats undgå Sorkins tidigare alster ska The West Wing, The Social Network och Moneyball nämnas. De första fyra säsongerna av The West Wing var han pappa till och det är i mina ögon också de fyra starkaste i serien. Nu har Sorkin fått fritt spelrum hos HBO och han har skapat en TV-serie som kretsar kring en fiktiv TV-station vilken har nyheter som sitt gebit i stil med CNN. I The Newsroom är Will McAvoy (Jeff Daniels) nyhetsankaret med ett starkt ego, vass tunga och skarpt intellekt. Nyheterna som avhandlas är baserade på riktiga händelser mellan 2010-2011 vilket gör det spännande att se vad som händer bakom kulisserna innan nyheterna sänds.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wC8ovJYAU3U[/youtube]

I videon ovan ser ni delar av första avsnittets helt magiska minuter när Will McAvoy sitter på scenen tillsammans med andra deltagare i en utfrågning på Northewestern University. Han är mestadels tyst och försöker svara på frågorna diplomatiskt, men mot slutet skiter det sig rejält. Han tröttnar på att inte ärligt få svara på frågorna och efter en utskällande tirad där han förklarar att USA inte är det bästa landet i världen kan han andas ut. Givetvis blir hans utläggning ett viralt klipp på nätet. Efter det är det inte bara dalande tittarsiffror han kämpar mot utan även ifall han ska få behålla sitt jobb på TV-stationen.

The Newsroom  S1 03

Sorkin är som bäst när han får fläska ut dialogerna och karaktärerna över en hel säsong på tio avsnitt. Han är medveten om att han är inne på minerad mark, då nyhetskanaler i USA är politiska, och han glider mellan demokratiska och republikanska värderingar samtidigt som han inte är för tydligt vänster eller höger. Med svenska ögon mätt är vissa frågor helt okontroversiella medan de i USA har betydligt större sprängkraft. Jeff Daniels karaktär, som i och för sig är registrerad republikan, blir mer av förnuftets röst som vädrar och diskuterar frågor.

Dialogen är som förväntat rapp och intelligent. Det kommer dela upp åskådarna, precis som The West Wing, i en grupp som hatar och en som älskar serien. Jeff Daniels är suverän som nyhetsankaret och i rollen som hans nya chef, och föredetta partner, ser vi Emily Mortimer som är minst lika bra. Karaktärerna växer successivt och vi förstår mer och mer av vad som ligger till grund för hur de agerat tidigare.

The Newsroom  S1 02

The Newsroom är mycket bra och jag rekommenderar att avsnitten ses i ganska tät följd för att inte tappa detaljer. Tempot är högt och stilen HBO siktat in sig på är smart och högklassigt stilren underhållning, något de verkligen har lyckats med. Bild och ljud håller högsta klass vilket gör serien till en ren njutning. Rekommenderas varmt.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.