The New Mutants

Av alla superhjältefilmer som kommit ut de sista åren är The New Mutants den jag sett fram emot mest. Detta för att det är min favoritgrupp av Marvel mutanter. När jag växte upp läste jag mycket Marvel i slutet av 80- början av 90-talet och av alla serier var det New Mutants jag gillade mest. De var ungdomar med sina vardagliga ungdomsproblem tillsammans med sina superkrafter och det var detta som drog mig in.

Redan 2015 skrev Josh Boone på för att göra filmen och i slutet av 2017 var den klar. Sedan har filmen legat på hyllan först för att Fox ville klippa om den och spela in nya scener. Och senare med Disney som har funderat på vad man skall göra med en film som inte alls passar i tonen med vad man brukar göra. Men så släppte man den tills slut på biograferna mitt under en pandemi för att dö tyst och sedan gå vidare. Men nu är filmen ute på hemmabio och jag fick en chans att se den. Så hur är den? Inte alls så dålig som man skulle kunna tro. ekapusta

Handling är att reservatet där Dani Moonstar bor förstörs i en tornado och när hon vaknar upp befinner hon sig på ett sjukhus för unga mutanter. Meningen är att hon skall lära sig behärska sina krafter innan hon släpps ut i världen igen. Men det står snabbt klart att sjukhuset fungerar lika mycket som fängelse och de fem unga mutanterna hålls där mer eller mindre mot sin vilja. Men vad värre är att underliga saker börjar hända när Dani kommer dit. Vad är de kopplade till? Och vad det verkligen en tornado som förstörde hennes hem?

The New Mutants var en frustrerande film att titta på. Den vet inte vilket ben den skall stå på samtidigt som det finns gott om potential här. Helt klart är det så att Josh Boone ville göra mer av en skräckfilm med mutanter. A Nightmare on Elm Street är den stora förebilden och med tanke på vilka krafter som mutanterna i filmen har hade det kunnat fungera väl. Fox däremot verkar ha anställt Boone för hans arbete Young Adult filmer och så en chans att göra en Breakfast Club med mutanter. Och filmen blir en blandning av dessa två idéer där ingen av dem får särskilt mycket utrymme för att bli en bra film.

För jag tycker att det finns en bra film här under ytan. Karaktärerna är intressanta med bra skådespelare som kan göra dem levande personer. Hela tanken på ett sjukhus där mutanter hålls mot sin vilja är också intressant. Men resultatet är en ofokuserad film som inte riktigt vet vilket ben del skall stå på och försöker jonglera allting samtidigt.

Tyvärr är nog detta det enda vi kommer att få se av New Mutants. Josh Boone hade en plan på en trilogi där flera av karaktärerna som inte var med här skulle dyka upp. Men nu när Disney äger rättigheterna ser den möjligheten mycket liten ut. För i MCU finns det inte behov av skräckfilmer med mutanter.

Av alla superhjältefilmer som kommit ut de sista åren är The New Mutants den jag sett fram emot mest. Detta för att det är min favoritgrupp av Marvel mutanter. När jag växte upp läste jag mycket Marvel i slutet av 80- början av 90-talet och av alla serier var det New Mutants jag gillade mest. De var ungdomar med sina vardagliga ungdomsproblem tillsammans med sina superkrafter och det var detta som drog mig in. Redan 2015 skrev Josh Boone på för att göra filmen och i slutet av 2017 var den klar. Sedan har filmen legat på hyllan först för…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.