The Matador

Om jag personligen skall förknippa 00-talet med en filmgenre är det mörka komedier. Visst de kom en hel del på 90-talet men vad som hände var att bolagen förstod att det fanns pengar att tjäna på dessa filmer. Så då fick vi filmer som Snatch, In Bruges, Bad Santa och World’s Greates Dad. Och The Matador.

Julian Noble är en nedsupen lönnmördare som definitivt passerat sina bästa år. Men tack vare kontakter i branschen så får han fortfarande jobb. Danny Wright är en relativt misslyckad försäljare vars jobb står på spel när han åker till Mexiko för att försöka rädda sitt jobb med en sista försäljning. Av en slump möts de i en hotellbar och spenderar ett par dagar tillsammans. Danny är fascinerade över Julians yrke men när han lämnar Mexiko så tror han att han aldrig skall se Julian igen. Men har man en gång blivit vän med en lönnmördare är det inte så enkelt att bli av med honom.

Så hela konceptet är enkelt, lönnmördare får livskris, super ner sig, träffar en Svensson och blir kompis med honom. Det är också hela filmen i ett nötskal. Och kanske det stora problemet jag har med The Matador. Det finns en intressant historia att berätta i kanske en timme, sedan är det utfyllnad för att man egentligen inte har så mycket mer att berätta. Så länge vi är i Mexiko och Julian och Danny lär känna varandra så tar sig filmen fram i maklig takt och är intressant. Men sedan är det som all luft rinner ur och man kan fundera på vad Richard Shepard egentligen vill säga med filmen.

Pierce Brosnan har haft en karriär som de flesta skulle varit nöjda med. Även om han aldrig blivit en riktigt högbetald skådespelare har han gjort åtskilliga minnesvärda roller. Men han hade en period efter sin sista Bond-film där hans rollval lämnade en del att önska. Ungefär i den perioden kom The Matador. Brosnan är dock filmens behållning, sliskig lönnmördare kan han spela i sömnen och gör ett bra jobb. Greg Kinnear var inne i sin bästa period skådespelarmässigt med flera bra roller. Men detta är inte en av dem. Han känns mest som en axelryckning. Väldigt tråkig roll och tråkig karaktär. Richard Shepard har senare i karriär kommit att regissera en massa Girls-avsnitt och gjorde inget innan detta som jag kände till. Sista filmen han gjorde var Dom Hemingway.

Att han fick göra denna film tror jag som sagt var har med klimatet i Hollywood att göra vid denna tidpunkt. Flera framgångsrika mörka komedier hade kommit åren innan och man ville hitta nästa hit från en mindre regissör. Jag vet att filmen fick rätt så bra kritik när den kom och att jag plockade upp den på dvd av den anledningen. Men att se den nu 13 år efter premiären var inte det bästa valet. Ingen dålig filmen men film som mest blev en axelryckning.

Om jag personligen skall förknippa 00-talet med en filmgenre är det mörka komedier. Visst de kom en hel del på 90-talet men vad som hände var att bolagen förstod att det fanns pengar att tjäna på dessa filmer. Så då fick vi filmer som Snatch, In Bruges, Bad Santa och World’s Greates Dad. Och The Matador. Julian Noble är en nedsupen lönnmördare som definitivt passerat sina bästa år. Men tack vare kontakter i branschen så får han fortfarande jobb. Danny Wright är en relativt misslyckad försäljare vars jobb står på spel när han åker till Mexiko för att försöka rädda…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.