The Machinist

The Machinist var väldigt omtalad för Christians Bales viktminskning. Den är fullt jämförbar med Tom Hanks kroppsliga förändring i Philadelphia. Men det finns en spännande och fängslande berättelse i The Machinist också.

machinist05

Trevor har inte sovit på ett år. Han har rasat i vikt och omgivningen är orolig för honom. Sömnbristen påverkar hans psyke och efter att ha orsakat en olycka på sin arbetsplats blir han paranoid. Alla är ute efter honom och den mystiska arbetskamraten Ivan verkar vara nyckeln till konspirationen.

machinist04

Första gången Brad Anderson ville regissera en film han inte skrivit själv valde han ett manus av Scott Kosar (som tidigare skrivit The Texas Chainsaw Massacre och senare The Crazies) som Hollywood inte ville producera. Därför är The Machinist inspelad i Spanien men utspelar sig i USA. Det är en film som tar tid på sig och som kräver koncentration från tittaren om hen ska ha utbyte av den. Precis som i Andersons förra film, Session 9, finns det fullt med ledtrådar som en uppmärksam tittare kan pussla ihop. Den rastlösa tittaren som vill ha allting som kan verka konstigt förklarat för sig får ha tålamod och kommer troligen ändå att känna sig missnöjd när twisten i slutet dyker upp. Anderson lägger en stor del av pusslet till oss, men några bitar kan vi själva lägga på rätt plats för att se hela bilden.

machinist02

The Machinist är på alla vis en bättre film än Session 9. Den har en hel del likheter med Fight Club och passar perfekt för oss som tyckte att David Finchers film flippade ut lite för mycket mot slutet av filmen. Anderson ger sin film en elegans och ligger närmare Hitchcock än den hastiga musikvideoestetiken. I Fight Club gick Edward Nortons karaktär igenom en existentiell livskris medan Christian Bale hanterar någonting så konkret som skuldkänslor. The Machinist är i större utsträckning ett drama än en thriller och någon lättsam humor finns inte att finna. Det är nu tredje gången jag ser filmen och den har blivit bättre vid varje sittning.

The Machinist var väldigt omtalad för Christians Bales viktminskning. Den är fullt jämförbar med Tom Hanks kroppsliga förändring i Philadelphia. Men det finns en spännande och fängslande berättelse i The Machinist också. Trevor har inte sovit på ett år. Han har rasat i vikt och omgivningen är orolig för honom. Sömnbristen påverkar hans psyke och efter att ha orsakat en olycka på sin arbetsplats blir han paranoid. Alla är ute efter honom och den mystiska arbetskamraten Ivan verkar vara nyckeln till konspirationen. Första gången Brad Anderson ville regissera en film han inte skrivit själv valde han ett manus av Scott…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.