The Lost City of Z

The Lost City of Z är en fascinerande verklighetsbaserad historia om den brittiska officeren Percy Fawcett och densammes upptäcktsresor i Sydamerika. Z är vad Fawcett kallar den oupptäckta stad som han i teorin ansåg finnas djupt inne i Amazonas djungel. I decennier förlöjligades hans påståenden och teorier men han kanske inte var helt ute och cyklade trots allt?

I detta äventyrsdrama får vi följa Percy Fawcett (Charlie Hunnam) över en längre tid och flera upptäcktsresor. Berättelsen är baserad på en biografi med samma namn, en bok som är skriven av den amerikanska författaren David Grann. Fawcetts fascination kring den oupptäckta staden påbörjas när han i början på 1900-talet blev beordrad att kartlägga Bolivia som utomstående part. På resan lär han känna korpralen Henry Costin, spelad av Robert Pattinson, som blir hans närmsta vän och kollega under en lång tid. Under resan hittar Fawcett spår av en oupptäckt civilisation som väcker ett intresse som skall komma att bestå resten av upptäcktsresenärens liv. Samtidigt väntar ett barn och den längtande frun Nina (Sienna Miller) på att familjefadern skall återvända till Storbritannien. När Fawcett och Costin väl återvänder blir de ifrågasatta och till viss del utskrattade. Sydamerikas indianer är ju ”vildar” och ”obegåvade människor i djungeln”, inte kan där finnas någon stad. Detta accepterar så klart inte de både kollegerna och snart är det alltså dags att bege sig iväg igen.

Regissören James Gray havarit upptagen med att fånga så mycket som möjligt istället för att fråga sig vad han borde fånga. Resultatet är en film som har tydliga problem i sitt berättande, detta leder till slutsatsen att Fawcetts liv kanske hade fungerat bättre som en tv-serie i flera delar? Den första resan, den andra resan, första världskriget och den sista resan. Både Charlie Hunnam och Sienna Miller gör stabila insatser i sina roller. Särskilt Miller som fint porträtterar den stöttande men längtande modern som så gärna vill vara en del av sin mans liv. Även Tom Holland skymtar förbi i rollen som Fawcetts son Jack, en rollprestation som dock blir svår att bedöma med tanke på det korta tidsutrymme karaktären får.

Filmen är inspelad både på Irland och i Colombia i Sydamerika. De fantastiska miljöerna i Sydamerikas täta djungel är imponerande och det går verkligen att se framför sig hur komplicerat det har varit att spela in filmen på plats. Det fina fotot och filmens fina miljöer tappar dock delar av sin effekt på grund utav det märkliga valet att färgsätta filmen med en gul ton som påminner om ett billigt sepiafilter på Instagram. Om anledningen är att skapa en känsla av det är en ”gammal” berättelse så har den ansvarige gjort filmfotografen Darius Khondji en otjänst. Färgsättningen bidrar inte med någon känsla som lyfter filmen utan fungerar snarare som ett märkligt och distraherande inslag.

Percy Fawcetts äventyrsfulla liv har all möjlighet porträtteras i en riktigt spännande film, The Lost City of Z är inte den filmen. James Gray och hans filmteam verkar ha haft problem med att begränsa sig i vad som skall fångas i filmen och vad som borde ha lämnats utanför. De fantastiska miljöerna och den fascinerade berättelsen har trots allt lett till en intressant film men den hade gärna fått vara betydligt mer kompakt och mindre gul. Är du ett fan av verklighetsbaserade filmer och historiska dramor är filmen nog trots allt sevärd.

Utgåvan:

En godkänd utgåva som levererar filmen utan några krusiduller. Det finns vare sig extramaterial eller 7.1 ljud. Filmen levereras i formatet 2.35:1 och med ljudformatet DTS HD 5.1.

 

Blu-ray-utgåvan släpps till försäljning 7:e augusti.

The Lost City of Z är en fascinerande verklighetsbaserad historia om den brittiska officeren Percy Fawcett och densammes upptäcktsresor i Sydamerika. Z är vad Fawcett kallar den oupptäckta stad som han i teorin ansåg finnas djupt inne i Amazonas djungel. I decennier förlöjligades hans påståenden och teorier men han kanske inte var helt ute och cyklade trots allt? I detta äventyrsdrama får vi följa Percy Fawcett (Charlie Hunnam) över en längre tid och flera upptäcktsresor. Berättelsen är baserad på en biografi med samma namn, en bok som är skriven av den amerikanska författaren David Grann. Fawcetts fascination kring den oupptäckta staden…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.