The Long Dark

The Long Dark var från början ett Kickstarter-projekt under 2013 som sedan gick in i Early Access på Steam men nu till slut har kommit ut officiellt. I samband med detta så kan du även spela det på konsol, vi sätter oss ner med spelet som många kallat den ultimata överlevnadssimulatorn.

The Long Dark är ett spel som handlar om överlevnad i norra Kanada under vintertid. Omgivningen är mitt ute i vildmarken och du behöver samla ved, mat och vatten för att överleva. Förutom det så kan du hitta olika saker för att underlätta, en varmare jacka, ett par ordentliga skor, en yxa, lite tyg som du kan göra om till bandage. Målet är att överleva så länge som möjligt under svåra omständigheter och The Long Dark är inget spel som håller dig i handen, snarare tvärtom.

Det finns en kampanj eller i varje fall de två första delarna. Du spelar Will Mackenzie, pilot som kraschar med ditt plan när du skall ta din exfru upp till en lite stad i norra Kanada. Först måste du överleva på kraschplatsen innan du kan dig ut i vildmarken och försöka hitta henne. Spelet ger dig vaga ledtrådar vad du skall göra härnäst men talar inte om hur du skall göra detta. Det är mycket trial and error och med ett system där spelet sparar automatisk och du inte kan spara manuellt blir det mycket tandgnisslande när man inser att man gjort bort sig om måste spela om från början. Eller så hankar du dig fram, konstant döende av kyla, brist på vatten och mat där varje val känns ödesstiget. Hade kunnat vara kul men the Long Dark är så icke förlåtande och svårt att det blir bara frustrerande till slut.

Överlevnadsläget tar detta ett steg längre och tvingar dig att söka genom landskapet för att hitta användbara material för att kunna överleva. Allting är en konstant kamp och är du inte en person som gillar en utmaning är inte detta ett spel för dig. Det finns även utmaningar som tar någon timme att spela och kräver att du skall göra en specifik sak.

The Long Dark är ett väldigt vackert spel men en unik karaktär när det gäller grafik, det står verkligen ut och känns som något eget. Tyvärr så kunde spelmekaniken ha varit bättre, menysystemet är synnerligen klumpigt och det är inte lätt att hitta exakt det du behöver alla gånger. Det är inte heller alltid lätt att förstå vad vissa saker betyder och spelet har en tendens att inte berätta för att du skall lista ut själv.

Så hur känns the Long Dark? Jag gillar tanken bakom spelet och i korta sessioner är det kul att försöka överleva i den tuffa vildmarken. Men i kampanjen känns det som du alltid ligger på minus och kämpar i en uppförsbacke. Till slut blir det inte kul utan bara frustrerande. Det finns aldrig en chans att vila, hämta krafter och ge sig ut igen utan alltid har du 25 % hälsa, tom mage och fryser. Då känns det mest plågsamt att spela the Long Dark. Synd för här finns potential.

The Long Dark var från början ett Kickstarter-projekt under 2013 som sedan gick in i Early Access på Steam men nu till slut har kommit ut officiellt. I samband med detta så kan du även spela det på konsol, vi sätter oss ner med spelet som många kallat den ultimata överlevnadssimulatorn. The Long Dark är ett spel som handlar om överlevnad i norra Kanada under vintertid. Omgivningen är mitt ute i vildmarken och du behöver samla ved, mat och vatten för att överleva. Förutom det så kan du hitta olika saker för att underlätta, en varmare jacka, ett par ordentliga…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.