The Lone Ranger

Fanns det sjörövare i vilda västern? Den tanken kommer smygande till mig flera gånger under filmens gång.

Gissningsvis fanns det nog något piratliknande även under westerntiden. I The Lone Ranger blir dock frågan mer retorisk eftersom filmen påminner starkt om Pirates of the Caribbean-filmerna till så pass stor grad att det bara känns som att det är miljön som bytts ut.

Filmfenix har redan recenserat The Lone Ranger när den gick på bio. Läs den recensionen för en mer utförlig beskrivning av filmens handling.

Det finns alltså stora likheter med piratfilmerna och till stor del beror detta givetvis på att Johnny Depp (Dark Shadows) spelar avgörande roller på båda ställena. Till viss del beror det säkerligen på att det är i stort sett samma team bakom filmerna i övrigt också.

Även om det aldrig infinner sig en känsla av att det är något nytt och fräscht jag ser så blir filmen trots sin modiga längd heller aldrig riktigt tråkig, men å andra sidan blir den aldrig riktigt spännande heller. Det blir mellanmjölk av det hela. Eller som vi svenskar skulle säga: ”Lagom!”.

Depp gör en skojtokig tolkning av indianen Tonto och denne är som redan nämnt nästan en karbonkopia av Jack Sparrow. Tonto är visserligen inte pirat utan utstött indian. Och Armie Hammer (J. Edgar) spelar Lone Ranger ungefär som jag förväntar mig karaktären. Här blir det dock lite svårare. För vilka förväntningar har jag egentligen? Någonstans i det undermedvetna finns Lone Ranger, men jag kan inte påminna mig hur, när och varför jag känner igen honom. Jag vet inte med mig att jag sett honom förut, men ändå känns duon bekant på något sätt. I en cool och lite skruvad biroll finner vi Helena Bonham Carter (Les Misérables). Med ett ”träben” av elfenben med en inbyggd hagelbrakare är hon bordellmamma med extra allt. En klassisk skurk gestaltas av William Fichtner (Heat, Virtousity).

Som tidigare nämnts så påminner filmen en hel del om Pirates of the Caribbean-filmerna. Det beror dels på Depp, men förmodligen till stor del även på att regissören Gore Verbinski (coolt namn för övrigt!) även höll i spakarna under inspelningen av piratfilmerna. Förutom detta nosade han på westerngenren i den animerade filmen Rango (där Depp gör rösten). Rango brukar anses vara Verbinskis bästa film och det är inget som The Lone Ranger kommer att ändra på.

Filmen har en matinéaktig framtoning och DVD-utgåvan känns som en långfilm från förr i stuket, dock utan dålig kvalitet eller undermåliga specialeffekter. För det har förmodligen satsats en hel del på det området. Filmens budget är ganska saftig. I runda slängar satsade man en kvarts miljard dollar och gissningsvis drog man in dessa pengar också. Resultatet blir dock en maffig komposition där westernlandskapet målas upp på ett klassiskt sätt, med en handling som kryddas med humor.

Bra äventyr går alltid hem i familjesoffan. The Lone Ranger är ett bra äventyr och väl värd att se. Även om den inte direkt tillhör de främsta i genren så är den välgjord och underhållande.

 

[small_divider]

Bilder ©Disney

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.