The Legend of Tarzan

Det har varit fattigt med bra blockbusters de senaste månaderna, både Batman V Superman och Independence Day: Resurgence var riktiga bottennapp. Idag släpps The Legend of Tarzan baserad på den klassiska romanfiguren av Edgar Rice Burroughs. I titelrollen ser du svenska Alexander Skarsgård tillsammans med Margot Robbie som Jane. Frågan är om David Yates har lyckats skapa en mer minnesvärd storfilm än sina kollegor Zack Snyder och Roland Emmerich? 

tarzan4

I The Legend of Tarzan har titelkaraktären redan anpassats efter storstaden. Det enda som minner om Tarzans tid i djungeln är de krokiga fingrarna och en del konstiga djurläten som han har för sig. Både Tarzan och Jane vantrivs med livet i London men har ändå valt att anpassa sig. Snart kommer dock en mystisk inbjudan till Kongo från kolonisatören Kung Leopold II av Belgien. Tarzan tackar först nej men när rykten når honom om en förslavning av landets befolkning, känner han sig tvungen att återvända. Tillsammans med sin fru och amerikanen George Washington Williams (Samuel L. Jackson) återvänder Tarzan till sin uppväxts Kongo. Allting är frid och fröjd fram tills det att belgaren Leon Rom (Cristoph Waltz) dyker upp med en grupp legoknektar. Rom har blivit utlovad diamanter av stamledaren Mbongo (Djimon Hounsou) i utbyte mot att han levererar en tillfångatagen Tarzan. Diamanter som skall användas till att betala av en kolonialarme som skall styra hela Kongo med järngrepp.

Berättelsen förvandlas snabbt till en klassisk hämnd- och räddningshistoria. På ena sidan ser vi Kongos hjälte Tarzan, på den andra sidan ser vi den giriga kolonialmakten Belgien. Manuset är oerhört kritiskt till västvärldens kolonialmakter som i filmen framställs som bovar med en girig agenda. Berättelsen blir en aning simpel och hela spektaklet kan upplevas som oerhört svart och vitt. Det som fungerar bäst i filmen är alla de vackra miljöerna, djuren och de helt godkända skådespelarinsatserna. Specialeffekterna är för det mesta helt felfria, men precis som i Independence Day: Resurgence, finns det scener där datoranimationer har fått för mycket svängrum. Specialeffekterna fungerar bäst i de intima scenerna vi får se från Tarzans uppväxt med gorillorna i djungeln.

LEGEND OF TARZAN

I de ursprungliga romanerna slogs Tarzan främst med svarta infödingar, djur och kannibaler. I 2016 års upplaga försöker Yates och manusförfattarna att hålla sig helt undan alla rasistiska stereotyper. Men trots att filmen handlar om en hjälte som skall rädda ett afrikanskt land från tyranner, innehåller filmen väldigt få svarta karaktärer. Det känns en aning skevt när den största svarta rollen är den amerikanska frihetskämpen spelad av Samuel L. Jackson. Independence Day: Resurgence var drabbad av en överrepresentation av folkgrupper i ett försök att attrahera biobesökare. The Legend of Tarzan är drabbad av ett filmbolags rädsla för att skapa något som kan upplevas som rasistiskt.

tarzan3

Mina förväntningar på The Legend of Tarzan var låga till att börja med, kanske var det också därför som jag trots allt blev underhållen av filmen? David Yates har spelat säkert och skapat en film som inte riktigt vågar ta ut svängarna. Ett val som medför att filmen inte kommer att framställas som någon av årets bättre filmer när året summeras. Men i konkurrens med sämre blockbusters framstår filmen som en av kvartalets mer minnesvärda storfilmer. Vill du se en muskolös Skarsgård i bar överkropp, vackra miljöer och en massa djurarter har du hittat rätt. Är du däremot trött på att se bitvis mediokra effekter, Cristoph Walts i en bovroll och en förutsägbar historia gör du bäst i att se en annan film.

Det har varit fattigt med bra blockbusters de senaste månaderna, både Batman V Superman och Independence Day: Resurgence var riktiga bottennapp. Idag släpps The Legend of Tarzan baserad på den klassiska romanfiguren av Edgar Rice Burroughs. I titelrollen ser du svenska Alexander Skarsgård tillsammans med Margot Robbie som Jane. Frågan är om David Yates har lyckats skapa en mer minnesvärd storfilm än sina kollegor Zack Snyder och Roland Emmerich?  I The Legend of Tarzan har titelkaraktären redan anpassats efter storstaden. Det enda som minner om Tarzans tid i djungeln är de krokiga fingrarna och en del konstiga djurläten som han har för sig. Både Tarzan och Jane…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.