The Judge

En fantastisk rollprestation av Emma Thompson i en alltjämt ordinär berättelse om uppgivenhet och besatthet. När eftertexten rullar funderar jag på vad filmen egentligen kämpar med att förmedla.

Emma Thompson är domare Fiona May, i varje scen förmedlar hon både karaktärens styrka och hennes bräcklighet. Samtidigt som Fionas långa äktenskap knakar i fogarna, måste hon ta ett beslut i ett känsligt rättsfall. Föräldrarna till en snart 18-årig pojke nekar honom bästa tillgängliga behandling mot leukemi på grund utav att deras tro som Jehovas vittnen. En blodtransfusion vore en skymf mot guds gåva enligt deras tro och värderingar, även om beslutet kan innebära döden för pojken Adam (Fionn Whitehead). Frågan är om det är pojkens egen vilja eller den vilja som hans föräldrar och religiösa samfund projicerat på honom. Klart är att rättsfallet, i kombination med Fionas privata svårigheter, prövar både hennes professionalitet och styrka i grunden.

Filmens största överraskning är att den inte leverar ett lika bra manus som Thompsons prestation förtjänar. Stanley Tucci, som spelar Mays make, söker sexuell tillfredsställelse hos en yngre kollega trots att Fiona varnar att det skulle innebära slutet på deras äktenskap. Detta sidospår känns som hämtat ur ett gammalt avsnitt av 90-talets Skilda Världar eller Nya Tider. Det skulle vara mer belönande för både berättelse och tittare om relationen med den leukemidrabbade Adam Henry utforskats ännu djupare.

Om det inte vore för Emma Thompson hade The Judge inte haft mycket att komma med. Thompsons skådespelarprestation ramas väl in av det stundtals vackra och intima fotot av Andrew Dunn. Det tuffa valet mellan att fatta ett beslut enligt lagboken eller vad som är den unge Adams önskan porträtteras väl. Frågan är varför författaren Ian McEwan inte valt att fokusera helt på dramatiken som uppstår efter domslutet istället för att ödsla tid på ett ointressant sidospår om en korkad make. Resultatet är ett godkänt drama som stundtals strålar enbart på grund utav Thompsons rollprestation. Handlingen lämnar mig lite förvånad och det känns inte riktigt som att berättelsen har landat helt rätt i klipprummet.

Fotnot: Filmen släpptes på DVD och Blu-ray 14/1-2019.

En fantastisk rollprestation av Emma Thompson i en alltjämt ordinär berättelse om uppgivenhet och besatthet. När eftertexten rullar funderar jag på vad filmen egentligen kämpar med att förmedla. Emma Thompson är domare Fiona May, i varje scen förmedlar hon både karaktärens styrka och hennes bräcklighet. Samtidigt som Fionas långa äktenskap knakar i fogarna, måste hon ta ett beslut i ett känsligt rättsfall. Föräldrarna till en snart 18-årig pojke nekar honom bästa tillgängliga behandling mot leukemi på grund utav att deras tro som Jehovas vittnen. En blodtransfusion vore en skymf mot guds gåva enligt deras tro och värderingar, även om beslutet kan innebära döden…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.