The Jersey Devil

En skräckfilm som handlar om myten som gett namn åt hockeylaget New Jersey Devils måste man ju kika närmare på. Är den verkligen obehagligare än Scott Stevens tacklingar?

The-Barrens_1938Orginaltiteln är The Barrens, vilket är namnet på skogen där filmen utspelar sig. Familjen Vineyard bestående av pappa Richard (Stephen Moyer från True Blood), mamma Cynthia (Mia Kershner), tonårige Sadie (Allie MacDonald) och lille Danny (Peter DaCunha) åker iväg på en campingresa till nämnda område. Richard vill få sprida sin nyligen bortgågne fars aska i floden där de brukade fiska, Sadie vill helst inte följa med alls och Danny hoppas fortfarande att deras bortsprugna hund Oscar ska komma hem igen. Humöret är kanske inte på topp och än värre ska det bli, för skogen de åker till är enligt legenden hemsökt av ett bevingat monster kallat The Jersey Devil. Några andra campare går ett grymt öde till mötes och det verkar som att det ligger sanningen bakom myten och att hela familjen svävar i livsfara.

MG_8926Före både manus och regi står Darren Lynn Bousman, klåparen som regisserade de tre första uppföljarna till Saw och som sedan dess kläcker ur sig någon skräckfilm om året. Nej, det är alltså inte James Wan som gjorde första filmen om Jigsaw och som sedan dess åstadkommit bland annat Insidious. Det är inte ens manusfuskande skådespelaren Leigh Wannell som även han varit inne och petat en hel del i den franchisen, utan Bousman är den mest bortglömda i sammanhanget som inte verkar få speciellt mycket pengar till sina projekt. Han brukar förmodligen själv titulera sig som en i ”The Splat Pack” dit bland annat Alexandre Aja och Eli Roth brukar räknas utan att ha bett om det. Nu är jag egentligen överdrivet elak med honom, då det faktiskt lyser igenom att han är väldigt förälskad i skräckfilm, förstår genren och verkar försöka göra något unikt med varje film. Synd bara att han inte når så långt.

barrens-2Tanken med att i sann 80-talsanda placera en familj i centrum och ge dem en massa egna små problem är god. Monstret i skogen få fungera som en symbol för deras egna demoner som de måste besegra för att överleva. Man lutar sig även mot några trygga klichéer och till viss del fungerar det ganska bra. Tyvärr blir dock pappa Richard lite väl belastad av problem, där han dels styr sin familj uteslutande med sin egoism i fokus och dels även visar sig vara en obehagligt svartsjuk skitstövel. Dessutom verkar han må risigt både psykiskt och fysiskt samtidigt som han ständigt beter sig allmänt ruttet. Det dras så långt att man snart börjar undra om inte The Jersey Devil själv skulle vara en bättre förälder än vad han är. Moyer har inte riktigt koll på sitt överspel heller, så hans plågade uppsyn blir ibland nästan komisk. Samtidigt fungerar det bättre än om huvudpersonerna varit ett gäng ungdomar där intrigerna handlat om otrohet.

MG_0114-copy-2Spänningsmässigt är det inte lika bra ställt, där någon bevingat som tassar runt bland träden ganska snabbt blir tröttsamt. Försöken att hålla det hela på en ambivalent och psykologisk nivå fungerar inte tillräckligt bra, speciellt inte när ett avslöjande mot slutet mest bara känns som om luften sakta pyser ur filmen. Inte heller blir man direkt rädd någon gång, vilket kanske inte är helt lyckat med tanke på att det är en skräckfilm. Looken på filmen är dessutom rätt ful, med en färgkorrigerad tv-filmskänsla som inte lyckas vara handhållet nervig, utan lite för ofta amatörmässigt skakig. Vissa saker, som de mindre lyckade effekterna och den lite hafsiga känslan kan man ha överseende med tanke på budgeten, men slutresultatet ändå ändå svalt. Hade det inte varit för en märklig och oväntat lång scen efter eftertexterna som jag faktiskt gillade, hade betyget garanterat blivit lägre. Som b-film betraktat finns det betydligt sämre val man kan göra och den lutar sig ändå mot konventioner på ett trevligt sätt.

 

En skräckfilm som handlar om myten som gett namn åt hockeylaget New Jersey Devils måste man ju kika närmare på. Är den verkligen obehagligare än Scott Stevens tacklingar? Orginaltiteln är The Barrens, vilket är namnet på skogen där filmen utspelar sig. Familjen Vineyard bestående av pappa Richard (Stephen Moyer från True Blood), mamma Cynthia (Mia Kershner), tonårige Sadie (Allie MacDonald) och lille Danny (Peter DaCunha) åker iväg på en campingresa till nämnda område. Richard vill få sprida sin nyligen bortgågne fars aska i floden där de brukade fiska, Sadie vill helst inte följa med alls och Danny hoppas fortfarande att…

Review Overview

Betyg

40

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.