The Invisible Man

”Vad skulle du göra om du var osynlig”, har du säkert fått som fråga någon gång, och alla verkar tänka olika – från rent snusk till att gå in på ställen gratis till att pranka folk genom att slå av dem kepsen eller fälla krokben. Det är väl av den anledningen som osynlighet varit ett klassiskt tema inom både film och litteratur, det kittlar våran fantasi helt enkelt. ”The Invisible Man” är ett av de klassiska Universal-monstren, tillsammans med Frankenstein, Wolf Man och Dracula. Och den här versionen hänger faktiskt ihop med den gamla 1930-talsklassikern med Claude Reins, eftersom projektet som sådant skulle ingå i den så nederlagsdrabbade Dark Universe-serien, men eftersom i stort sett alla filmer hittills i serien gått med svidande förluster och varit rätt så….bleka, så har man gjort den här filmen mer fristående. Som jag förstår det så har den här filmen inget med Dark Universe att göra, och det ska alla bara vara glada för.

Jag hade dock inga höga förhoppningar från början. Konceptet verkade föråldrat, uttjatat, dött. Men oj, så fel jag hade, och oj så smart man skakat nytt liv i en gammal idé. Det finns många saker man löst på smartast möjliga sätt helt enkelt.

Vi kastas direkt in i handlingen, när vi får se Cecilia (Elisabeth Moss) fly från sin rike, men kontrollerande och våldsamme pojkvän. Hon stannar hos vänner efter flykten, traumatiserad och panikslagen, när hon får beskedet att ex-pojkvännen tagit livet av sig. Hon blir dock snart övertygad om att han fortfarande lever och att han bestämt sig för att använda sin forskning inom optik för att bli osynlig och fortsätta sina trakasserier av henne. Att använda den här vinkeln på historien är förödande effektiv, den känns modern, och faktumet att historien mer handlar om en kvinna som försöker bli fri från ett våldsamt ex än en osynlig man gör att den trots att den är en science-fiction/rysare känns väldigt grundad i verkligheten. Moss, som vi känner från TV-serier som The Handmaid´s tale och Mad Men, visar varför hon blivit så eftertraktad och hyllad, hela filmen är en uppvisning av hennes förmågor att visa känslor med enkla medel. Det finns också en klar karaktärsutveckling i historien där hon går från misshandlad kvinna med PTSD till någon som måste ta tag i sitt problem på egen hand eftersom ingen tror henne. Kanske hade filmen heller inte funkat med någon annan just Elisabeth Moss, få aktriser i hennes ålder klarar det hon visar upp i den här filmen. Faktum är att det har påpekats att eftersom handlingen fokuserar så mycket på Moss karaktär och det hon utsätts för, så kanske det här inte alls är en lämplig film för personer som befunnit sig i våldsamma relationer. Jag kan sympatisera med den hållningen. Så påtagligt är det.

Elisabeth Moss

Det var en lycklig tillfällighet att precis när jag ploppade in Blu-Ray disken i min spelare så drog det in ett vansinnigt åskväder som gav mörker och absolut rätt atmosfär för att se en rysare. Det kanske var därför också som jag märkte hur effektivt de jobbat med ljudläggning på Invisible Man, något som man definitivt lyckats överföra till Blu-Rayutgåvan. Ser du på filmen och drar upp ljudet så kommer du förstå varför du la ner alla tusenlappar på din surroundanläggning (om du inte visste det innan, alltså!).

The Invisible Man kommer inte att lämna några bestående avtryck i filmhistorien, men den förtjänar både uppskattning och respekt. De visuella effekterna, samt det som regissör Leigh Whannell kallar för ”negative space”, gör att man faktiskt tycker se sig saker som inte finns. Du måste nog se filmen för att förstå vad jag menar, men det är extremt effektivt. Whannell lämnar helt enkelt ofta en blank yta i bilden, där inget rör sig, men eftersom man förväntar sig att något ska hända där så drivs pulsen upp.

Sista halvtimmen är tyvärr inte lika bra, då tar våldet över och den långsamma spänningen från tidigare är borta. Dessutom blir det nog en twist för mycket i slutändan som känns onödig, men vill du ha en spännande film till de kommande, mörka höstkvällarna – då funkar The Invisible Man.

Utgåvan: Bluray-utgåvan är så bra som man kan begära av en ny film, bild och som sagt ljud är utmärkta, det finns lite extramaterial om hur man gjorde specialeffekterna och så vidare, men det är inte direkt oumbärligt. Många språk som undertexter, vilket jag alltid tycker är ett plus.

" "Vad skulle du göra om du var osynlig", har du säkert fått som fråga någon gång, och alla verkar tänka olika - från rent snusk till att gå in på ställen gratis till att pranka folk genom att slå av dem kepsen eller fälla krokben. Det är väl av den anledningen som osynlighet varit ett klassiskt tema inom både film och litteratur, det kittlar våran fantasi helt enkelt. "The Invisible Man" är ett av de klassiska Universal-monstren, tillsammans med Frankenstein, Wolf Man och Dracula. Och den här versionen hänger faktiskt ihop med den gamla 1930-talsklassikern med Claude Reins, eftersom…

Review Overview

Film
Utgåva

Summary : En mycket välgjord rysare, helt enkelt. Knappast något du kommer se mer än en gång dock.

80

About Henrik Bärzén

Tittar på både gammal och ny film, men nördar ner mig och skriver helst om sånt som har lite damm på fodralet. Sci-fi från femtiotalet, skräck från trettiotalet, film noir från fyrtiotalet, politisk thriller från sjuttiotalet och monsterfilm från när-som-helst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.