The Incident

The Incident är en alldeles lagom skräckrulle att se en lördagskväll. Den innehåller inga ondskefulla spöken, inga monster som går på alla fyra nerför trappan och inga överraskningsmoment med krypande musik. Samtidigt kan jag tänka mig att vissa skulle ha lite svårt att somna efteråt, för istället innehåller den en mängd psykopater, en del blod och en massa mörker.

20132519.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Året är 1989 och de tre bästa vännerna George, Max och Ricky jobbar i köket på ett mentalsjukhus i Seattle där landets värsta psykopater sitter inlåsta. Ett oväder drar in över staden och byggnaden drabbas av strömavbrott. Fångarnas celler är inte längre låsta och vännerna får slåss mot de värsta tänkbara fienderna för att överleva.

20139676.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

När The Incident hade premiär på filmfestivalen i Toronto sägs det att en i publiken svimmade. Filmen är riktigt otäck emellanåt, men jag tror mer på att personen hade missat plockmaten och drabbades av lågt blodsocker. Eller så var det helt enkelt en något överkänslig person som kanske helt borde undvika skräckfilmer. De otäcka scenerna utspelas i samma mörka, otydliga anda som resten av filmen och det gör att man utan större problem kan hålla sig sittandes upprätt med öppna ögon. Jag ville blunda några gånger, men gjorde det så klart inte eftersom rädslan över att missa något var större än rädslan över vad jag skulle få se. Så jag vet att tillfällena där man vill blunda inte är så rysligt otäcka som man tror att de ska bli.

20132517.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Det är svårt att skilja på karaktärerna som smyger omkring i mörkret, men filmens handling följer man med i utan problem så det har ingen större betydelse vem som gör vad. Några hål finns det i storyn, som varför vissa av låsen i byggnaden slutar fungera på grund av strömavbrottet, medan andra inte gör det. Det finns säkert en logisk förklaring till det som man som tittare inte får ta del av. Trots att filmen tillhör skräckgenren så skulle jag vilja kalla den för en trygg film. Då menar jag trygg vad gäller den enkla handlingen. Filmen kan inte misslyckas, men den är för feg för att riktigt lyckas. Den ligger någonstans mittemellan. Ingen kommer tycka den är riktigt dålig, men ingen kommer heller att tycka att den är riktigt bra. Tre av fem, helt enkelt. En trygg nivå.

20002437.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Det är något med The Incident som gör att man får känslan av att det som utspelar sig skulle kunna hända på riktigt med rätt förutsättningar. Eller fel förutsättningar menar jag snarare. Kanske är det den vardagliga berättelsen som utgör filmens ryggrad. Historien om tre kompisar som spelar i ett rockband på sin fritid och egentligen inte vill göra något annat, men att tjäna pengar på musik är inte helt lätt och för att få vardagen att gå runt behövs en säker inkomst. En inkomst som råkar komma från mentalsjukhusets kök. Vem som helst skulle kunna jobba där. Den känslan, att det skulle kunna hända i verkligheten, gör att man funderar på om ett gäng psyksjuka skulle bete sig som de gör i The incident om de fick chansen. Och den frågan ger filmen faktiskt, förvånande nog, lite av ett svar på. Sen tänker man lite mer och kommer på att detta aldrig skulle kunna hända på 2000-talet eftersom mentalsjukhus inte längre finns. Och så tröstar man sig med det ett tag tills man kommer på: Om de inte längre är inlåsta, var befinner sig dessa galningar nu för tiden…?

 

About Hilda Wall

Tycker att den ultimata myskvällen absolut ska innehålla en film. Gärna skräck eller komedi men uppskattar det mesta. Har sett otaliga riktigt dåliga filmer då jag aldrig stänger av innan eftertexten. Håller alltid hoppet uppe in i det sista om att filmen i fråga på något magiskt sätt ska gå från värdelös till underbar, vilket tyvärr händer allt för sällan. Vad gäller tv är jag otroligt svag för amerikanska dramaserier och har slaviskt följt alltför många.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.