The Impossible

Det var några dagar efter julafton och jag var iväg ut en sväng för att handla något när jag träffade en av mina gamla kompisar. Han var helt tom i blicken. Har du hört att det varit en tsunami i Thailand, frågade han mig. Nej, jag var helt ovetande om både vad en tsunami var och vad det hade för betydelse. Han var märkbart skärrad och hade inte tid att prata mer utan sprang vidare för att försöka få tag på sin kusin som var i Thailand. Jag gick hem och slog på TVn och sakta började det sjunka in vad som hänt och varför han var så skärrad.impossible1

Jordbävningen i Indiska oceanen annandag jul 2004 skapade den jättevåg som kallas tsunami. Nyhetskanalerna kunde inte göra händelserna rättvisa, men bilderna som visades var förskräckliga. Jag hade själv ingen i min direkta närhet som var drabbad av vad som hände. De som upplevde och överlevde tsunamin kan jag inte ens tänka mig vad de gått igenom. De som dessutom överlevde och återförenades med sina nära och kära hade ännu mer tur. En av dessa återföreningsberättelser återges i The Impossible.impossible2

Filmen är baserad på Maria Belon och hennes familj som har återberättat sina upplevelser för Sergio Sánchez och Antonio Bayona. Sánchez skrev manuset och Bayona regisserade. Trebarnsmamman Maria (Naomi Watts) och hennes man Henry (Ewan McGregor) åker på semester till Thailand över julhelgen. I filmen är de en brittisk familj där Henry arbetar i Japan och Maria är ledig med barnen från sitt arbete som läkare. Hela familjen befinner sig vid poolen på hotellet när tsunamin slår in med full kraft. Familjen splittras vid händelsen och filmen berättar deras historia om hur de försöker återförenas.impossible3Jag tänker inte försöka mig på att berätta mer om handlingen utan filmen behöver ses. The Impossible är riktigt omtumlande och även om jag vet att det är en filmatisering rann tårarna vi flertalet tillfällen. Det är som ett slag i mellangärdet som driver luften ur kroppen och man kippar efter andan. Filmen handlar inte om specialeffekter eller sensationalism utan om människor och deras upplevelser. Riktiga känslor och hur människor i de svåraste situationer oftast hjälper varandra och visar empati. Det spelar ingen roll vilken hudfärg personerna har eller vilket språk man talar. Alla förenas i tragedin.

Skådespelarprestationerna är det högsta klass på och Naomi Watts förtjänade att nomineras och i mina ögon borde hon även vunnit Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Ewan McGregor gör ingen besviken men i jämförelse med Watts och även Tom Holland som spelar Lucas, som är äldst av barnen, ligger han i lä. Holland, trots att det är hans första roll på vita duken, håller nästan jämna steg med Watts och är fantastiskt bra. I filmen ser vi även några svenska skådespelare som bland annat Douglas Johansson som vi känner igen från Wallander-filmerna.

The Impossible 01

The Impossible fokuserar på det viktiga och gör det mycket bra. Berättelsen kommer framkalla tårar samtidigt som den är upplyftande. Sanchez och Bayona låter det aldrig övergå till melodram eller actionspektakel även om tsunamisekvenserna är skrämmande realistiska. Genom att låta berättelsen ta den enklaste och rakaste vägen för att nå sitt mål, blir den oerhört effektiv. En berättelse om en katastrof behöver inte något extra för att vi ska knyta karaktärernas öde till oss och det är det som gör The Impossible till en riktigt stark och omtumlande film.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Förlåt en liten farmor, men jag är så stolt över mitt lilla (nu Stora) barnbarn Johan Sundberg som medverkade i filmen Los Imposible. Ja även min son dök upp på slutet som Daniels far: Jan Roland Sundberg. Johan har varit med i en senare film. Skumtimmen av Johan Theorin. Johan har även varit med i reklamfilmer som har skymtat förbi i svensk TV.

    Det är roligt att va med om när man sitter här nere på ”senilkusten”

    Med vänlig hälsning

    Eva Sundberg Nerja Andalusien Spanien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.