The Heroic Trio

Johnny To är kanske Hong Kongs siste riktige auteur. En regissör som inte följer strömmen utan leder den. De sista 15 åren har han gjort filmer som The Mission, Election och Exiled, men det fanns en tid innan det. En tid när han var en ung regissör på väg uppåt. En tid när han gjorde filmer som The Heroic Trio.

heroic trio_02

Någon kidnappar små nyfödda pojkar och polisen står som handfallna. De har inga ledtrådar och förövaren verkar vara osynlig. Personen i fråga är Ching (a.k.a. Invisible Woman) en ung krigare som jobbar för en demon, vars plan är att hitta en ny kejsare bland barnen och via honom styra världen. Mot dem står Wonder Woman – en mystisk krigare som på dagarna är fru till en av polismännen och Thief Catcher – en legoknekt som säljer sina tjänster till högstbjudande.

Att se denna film gav mig en varm känsla inombords. Det var som att färdas 20 år tillbaka i tiden. Till mina år på gymnasiet då jag upptäckte asiatisk film på allvar. Det var precis den här typen av filmen vi såg, och blev helt hänförda av när vi såg dem. Idag fungerar det inte lika bra. Superhjältegrejen är gigantiskt fånig och igen av actionsekvenserna känns direkt inspirerande. Snarare tvärtom, men samtidigt är det lite av charmen, scener där personer stelt flyger i samma vinkel med tydliga vajrar, extrema närbilder på kastvapen som flyger genom luften, väl koreograferade slagsmål, överdrivet fåniga vapen, ja allt finns här.

Samtidigt har Johnnie To blivit inspirerad av Tim Burtons Batman-filmer och lånat mycket av estetiken och miljöerna ifrån dem. Filmen utspelar sig inte i Hong Kong utan något slags gotiskt Gotham med bilar från 30-talet, stora byggnader och utmejslade gargojler. Tyvärr håller kanske inte budgeten hela vägen men det blir ändå en unik känsla. Även en del Michael Mann-flörtar finns här med scener som badar i neonljus och stämningsfull musik.

heroic trio 04

 

Huvudrollerna spelas av Michelle Yeoh, Anita Mui och Maggie Cheung, tre av de mest populär skådespelerskorna i Hong Kong. De är tre starka kvinnor och det är kul att se en film där de tre huvudpersonerna är kvinnor. De har några scener där de slåss mot varandra och de är nog de bästa scenerna i hela filmen. Mui men framförallt Cheung är mer kända för sina dramaroller men de fungerar väl i en film som denna. Det är även kul att se Anthony Wong Chau-sang som demon med ett minst sagt uppseendeväckande vapen.

Det är också en film där kulor tar flera sekunder att flyga ett tiotal meter samtidigt som hjälten hinner dra upp en kastkniv ur fickan, slänga iväg den och få kulan att ändra riktning. Och kulor fångas med munnen för att sedan spottas tillbaka i minst lika hög hastighet. Här i ligger kanske mitt stora problem med filmen, de övernaturliga scenerna fungerar inte alls särskilt väl. Jag känner igen sättet man gör dem på från andra filmer från Hong Kong med det känns idag ålderdomligt och fånigt.

The Heroic Trio är ett stycke nostalgi från tidigt 90-tal men inte så mycket mer idag. Gillade man denna typ av övernaturlig action som producerades då har man en trevlig stund framför sig. Annars skulle jag nog heller välja något annat från Hong Kong.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.