The Girl Next Door

När en film påstås vara baserad på verkliga händelser blir jag ofta skeptisk. Inte minst när den saluförs som en skräckfilm. Hur det egentligen ligger till undersöker jag inte förrän jag sett färdigt filmen. När jag såg The Girl Next Door hoppades jag att historien var uppdiktad, men hade tyvärr fel.

girlnext02

David Moran tänker tillbaka på en sommar i sin barndom. Två föräldralösa flickor hade flyttat in till sina kusiner i grannhuset där hans kompisar bodde tillsammans med sin mamma Ruth. David blev förälskad i den äldsta flickan Meg som var några år äldre än honom. Ruth (Blanche Baker, Sixteen Candles) kränkte Meg på daglig basis och en dag gick det för långt.

girlnext08

The Girl Next Door är en mörk och ytterst ond film. En ensam antagonists ondska kan vara ganska enkelt att acceptera och kanske avfärda som sinnessjuka. Det är så mycket svårare när en hel grupp människor gemensamt begår de mest fruktansvärda gärningar man kan tänka sig. När det inträffar i The Girl Next Door har tittarna, liksom barnen i filmen, långsamt värmts upp, nivån för vad vi ser som trolig grymhet har höjts och när händelserna förflyttar sig ner i en källare känner vi att vad som helst kan hända. Det är egentligen bara David som är en motvikt till mörkret. Ändå kan man inte kalla honom ett ljus i mörkret eftersom han är så passiv. Hans hjälplöshet passerar gränsen för dumhet och saknar trovärdighet trots att hans passivitet förklaras lika grundligt som filmens ondska.

girlnext03

Precis som i The Woman, som också baserats på en av Jack Ketchums berättelser, förklaras ondskan i The Girl Next Door genom att visa hur omgivningens värderingar påverkar barn och blir norm. I The Woman presenterade Lucky McKee tesen med mörk humor och på ett ganska extremt vis. Gregory Wilson som regisserat The Girl Next Door är lika extrem, men saknar all form av humor och glimt i ögat. Och tur är väl det. Det skulle vara respektlöst mot verklighetens Meg att inte behandla hennes öde seriöst. Jag har inte gjort några djupare efterforskningar, men har förstått att en del av grymheterna i filmen är påhittade. David är också påhittad och barnen i den riktiga familjen var till största delen flickor.

girlnext04

David presenteras från första stund som en godhjärtad pojke när han släpper ut kräftorna han fångat till skillnad från grannpojkarna som plågar djur för nöjes skull. Grannpojkarnas mamma Ruth är en central gestalt som bjuder barnen på öl och lär dem att slampor ibland förtjänar stryk. Det är ju inte vidare subtilt, men som John Doe säger i Se7en räcker det inte alltid att man knackar folk på axeln utan man måste slå dem i huvudet. Tematiken ligger dock så pass nära den i The Woman att jag känner att det räckte att bli slagen en gång. Filmerna delar inte bara budskap utan även antagonisternas tillvägagångssätt. Även någon scen med Davids pappa hade kunnat vara hämtad ur tidigare nämnda film.

girlnext05

The Girl Next Door är utan tvekan sevärd. Den är hemskare än det mesta som kallas rysare och lyckas trots de bitvis svaga barnskådespelarna gripa tag i mig. Samma år som filmen släpptes, 2007, kom en annan film baserad på Sylvia Likens (filmens Meg) öde med titeln An American Crime där bland annat Ellen Page, Catherine Keener och James Franco medverkar. Detta är ett ganska typisk TV-drama med mindre konstnärlig frihet som fokuserar mer på Gertrude Baniszewski (Ruth i The Girl Next Door) och hennes sjukdomar än gruppen barn och ungdomar som hjälpte henne. Jag tycker det är mer intressant när en konstnär spekulerar över sociala strukturer som leder fram till ondska, sådant som inte syns i några rättegångsprotokoll, eftersom det i dessa vardagsritualer finns spår som man kan känna igen från betydligt oskyldigare sammanhang. Det är detta som görs i The Girl Next Door och även om den inte riktigt är den knock-out som The Woman var, rekommenderar jag den varmt.

När en film påstås vara baserad på verkliga händelser blir jag ofta skeptisk. Inte minst när den saluförs som en skräckfilm. Hur det egentligen ligger till undersöker jag inte förrän jag sett färdigt filmen. När jag såg The Girl Next Door hoppades jag att historien var uppdiktad, men hade tyvärr fel. David Moran tänker tillbaka på en sommar i sin barndom. Två föräldralösa flickor hade flyttat in till sina kusiner i grannhuset där hans kompisar bodde tillsammans med sin mamma Ruth. David blev förälskad i den äldsta flickan Meg som var några år äldre än honom. Ruth (Blanche Baker, Sixteen Candles) kränkte…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.