The Frozen Ground

The Frozen Ground baseras på jakten av en verklig seriemördare som härjade i Alaska under 1970- och 1980-talet. Egentligen ingen anmärkningsvärd thriller på något sätt, men den fungerar lite bättre än jag trodde och tidskänslan är en av filmens få förtjänster. Mördaren namnges av undertecknad redan i nästa stycke, vilket egentligen kvittar för filmens handling, men du är nu förvarnad och läser vidare på eget bevåg.

Frozen 11983, Anchorage, Alaska. En ung kvinna vid namn Cindy (Vanessa Hudgens, Machete Kills, Journey 2: The Mysterious Island) hittas fastkedjad, misshandlad och våldtagen och när hon drar historien för polisen blir hon inte riktigt trodd. Ungefär samtidigt hittas en annan ung kvinna mördad ute i vildmarken och Jack Halcombe (Nicolas Cage, Croodarna, Stolen) som bara har ett par veckor kvar på jobbet tilldelas fallet. Misstankarna snart riktas mot Robert Hansen (John Cusack, The Butler, The Factory), som blir utpekad av mer eller mindre trovärdiga vittnen.

IMG_2637.CR2Efter att man febrilt letat efter bevis som pekar mot Hansen och inte hittat några, ges åklagaren inte annat val än att lägga hans eventuella skuld på is. Kan en sådan normal familjefar med ordnat liv verkligen ligga bakom kidnappningarna och senare de oerhört råa våldtäkterna och morden? Det är frågan som polisen ställer sig och tvekar inför och man bestämmer sig för att bredda sökandet och inte fokusera på en sådan respektabel person som Hansen då han känns fullständigt osannolik som gärningsman. Snart visar de sig att minst åtta tjejer försvunnit spårlöst under två års tid och frågan är om Jack kan hitta ett samband mellan dem. Han börjar sitt sökande bland prostituerade på de lokala strippklubbarna, när Cindy plötsligt ser ut att kunna bli en avgörande faktor i jakten på dåren som går lös.

Frozen 2The Frozen Ground är en mörk historia om en skoningslös sadist som spelas iskallt av John Cusack, där situationen för de drabbade och redan utsatta kvinnorna blir hemsk i kvadrat. Lugn i stormen, detta är ingen avgörande spoiler då mördaren avslöjas tämligen omgående för oss tittare. Filmen handlar snarare om att följa polisens svåra arbete med att binda honom till brotten och vi får hela tiden veta lite mer än poliserna, ett grepp som fungerar ganska bra. Men när fler lik dyker upp ter sig polisens utredning väldigt uddlös, då byråkratin saktar ner hela processen med sökandet efter bevis mot gärningsmannen, något som faktiskt känns märkligt i sammanhanget.

IMG_1845.CR2”P.I.M.P.” är en gammal pratsång av Curtis ”50 Cent” Jackson (Freelancers), och här spelar han just hallicken Clate, vilket jag tycker han som vanligt bemästrar sådär. Det går i alla fall inte att klaga på Vanessa Hudgens, hon gör förmodligen inte sämre ifrån sig än vad vilken skådespelerska som helst skulle gjort av en sådan endimensionell karaktär som Cindy, oavsett om hon spelats av Juno Temple, Susan Sarandon eller Greta Gerwig, bara för att nämna några namn från filmer som för tillfället ligger på bordet framför mig. Nicolas Cage känns betydligt mer nedtonad än hur han normalt för sig på film, vilket får mig att misstänka att någon producent lagt något lugnande i hans kaffe. Han klarar sig bra och det är ju trevligt att se men fortfarande lättförglömligt och det är istället John Cusack som har fått den mest intressanta rollen, även om porträttet av Robert Hansen verkligen inte framställer honom som en särskilt mångbottnad galning. Ett snabbt googlande på Hansen visar att verklighetens mördare sannolikt är mycket mer komplex än att som bonusegenskap även inneha flygcertifikat.

Frozen 5B-filmskänslan kommer som ett brev på posten vid flera tillfällen, särskilt när strippklubbarna och alla skumma typer runt dessa hamnar i fokus. Onödigt och oftast skildrat med löjets skimmer. Dessutom uteblir min fruktan för mördaren nästan helt, något som jag tycker borde finnas med här, han blir alldeles för anonym. Det finns definitivt också utrymme för att infoga fler direkta spänningsmoment, men det struntar man ofta i och drar istället ner på tempot. Fotot är också väldigt tråkigt och bilden är oftast till och med mörkare än själva storyn. Visst har man sett mängder med filmer där detta upplägg känns igen, men även om The Frozen Ground inte överraskar med något nytt så är den överlag ett relativt spännande drama, åtminstone bitvis, och kan vara ett tillskott till din seriemördarfilmhylla om den verkligen skriker efter något nytt. Man får dock inte glömma bort att påtala filmens brister, för dem finns det massor av och betyget kan därför inte bli mer än knappt godkänt. En större och mer ambitiös thriller om den verklige seriemördaren Robert Hansen, med en bättre regissör och manusförfattare, det hade minsann kunnat bli riktigt intressant.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.