The Flash – säsong 1

the-flash-season-one-02 

DC Comics har verkligen lagt upp ett starkt startfält på tv de sista åren. Det började med Arrow och har sedan fortsatt med Gotham, The Flash, iZombie, Supergirl. Och snart kommer Preacher, Luficer och Titans. Här skall vi kika på den andra serien i det som är känt som Arrowverse, The Flash.

När Barry Allen var ung såg han något omöjligt, en man snabb som en blixt som dödade hans mor. Hans far arresterades för mordet men Barry är övertygad om hans oskuld och som vuxen jobbar han inom polisen som kriminaltekniker och på kvällarna bedriver han sin egna privata utredning. En kväll när han jobbar sent på stationen så exploderar en partikelaccelerator i S.T.A.R. Labs under ledning av Harrison Wells. Barry blir träffad av blixten och hamnar i koma under nio månader. När han vaknar upptäcker han att han kan springa snabbare än blixten. Med sina nyfunna superkrafter börjar han bekämpa andra människor som fått krafter från explosionen. Och kanske kan han också finna personen som dödade hans mamma.the-flash-season-one-03

Med The Flash så byter man lite inriktning, även om Arrow inte skall beskyllas för att vara en realistisk serie så hade man ändå fötterna på jorden. Det är inte en massa hjältar och skurkar med övernaturliga förmågor och det mesta kan förklaras med vetenskap eller avancerad teknik. Så är det inte med The Flash, snarare tvärtom. Redan från första början fylls serien med vad som kallas metahumans, människor med olika krafter som vår hjälte på det ena eller andra sättet tvingas bekämpa. Många av de klassiska skurkarna från serietidningen presenteras under den första säsongen, framförallt Captain Cold och Heat Wave. Även Golden Glider och Trickster dyker upp i några avsnitt. Mumma för alla oss som har läst serien.

The Flash var också en serie som behövd väldigt lite tid på sig innan den fann sin rytm och identitet. Nästan på en gång så var den där och den där startsträckan som så många serier behöver innan det blir spännande och intressant infann sig inte alls här. Snarare tvärtom, redan från första avsnittet var jag fast och väntade på vad som skulle hända härnäst. En annan sak som gjorde mig imponerad var effekterna. En serie som denna kan ganska snabbt fallera på usla effekter men 2014-2015 behöver man inte oroa sig på samma sätt för det. Serien har riktigt bra effekter och alla förmågor som de olika superskurkarna uppvisar framkommer på ett effektivt och häftigt sätt.

Man skall nog tacka skådespelarna också. Både Grant Gustin som Barry Allen och Jesse L. Martin som hans styvpappa, polisen Joe West är stabila i sina roller och har ett bra samspel. Även övriga roller har bra skådespelare och personer som Tom Cavanagh, Victor Garber och Wentworth Miller syns i mindre roller. The Flash är god underhållning för den som gillar serietidningar och superhjältar. Skall bli intressant att se hur DC går vidare med serien och hela det universum man skapat.

 

  DC Comics har verkligen lagt upp ett starkt startfält på tv de sista åren. Det började med Arrow och har sedan fortsatt med Gotham, The Flash, iZombie, Supergirl. Och snart kommer Preacher, Luficer och Titans. Här skall vi kika på den andra serien i det som är känt som Arrowverse, The Flash. När Barry Allen var ung såg han något omöjligt, en man snabb som en blixt som dödade hans mor. Hans far arresterades för mordet men Barry är övertygad om hans oskuld och som vuxen jobbar han inom polisen som kriminaltekniker och på kvällarna bedriver han sin egna…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.