The Eagle (återblicken 2017)

Svärd och sandal-filmens storhetsperiod var slutet av 50-talet och tidigt 60-tal. Filmer som Ben-Hur, Spartacus och the 300 Spartans satte genren på kartan. Efter det har den fört en tynade närvaro på bio, Gladiator var en efterföljare till genren och 2011 kom the Eagle ut.

Detta är faktiskt en direkt uppföljare till händelserna i filmen Centurion. Även om de inte har något med varandra att göra så bygger the Eagle på händelser som utspelar sig efter Centurion. Huvudpersonen i The Eagle, Marcus Flavius Aquila, är son till generalen Titus Flavius Virilus från Centurion. I denna film har han begett sig till England år 140 för att upprätta sin familjs ära sedan hans far försvann bakom Hadrians mur tillsammans med den nionde legionens standard, en guldörn. Men efter en strid med lokala banditer blir han svårt skadad och tvingas avsluta sin karriär. Arg och bitter bor han hos sin farbror i södra England när han får en slav att ta hand om honom. Slaven visar sig ha information om var den gyllene örnen och mot allas visdomsord beger de sig tillsammans för att finna den och återupprätta Flavius heder.

Jag vet att jag köpte filmen för att jag gillade det Kevin McDonald hade gjort innan, Touching the Void, The Last King of Scotland och State of Play var alla filmer jag gillade och vem säger nej till en film som utspelar sig på romartiden och gjord av en erkänt duktig regissör? Tyvärr kunde inte filmen leva upp till några förväntningar. Framförallt första timmen var ett riktigt sömnpiller där folk gick omkring i toga, sandaler och såg allvarliga ut. Kändes i några scener som ofrivillig komedi. Själva stridsscenen där Marcus blir skadad är välregisserad och tajt och visar upp den stridsmaskin som var den romerska armé men resten är oinspirerat skådespel och floskler.  

Som tur var ryker filmen upp sig rejält när vi kommer till Skottland och jakten på standaret tar fart. Då blir det hela mer medryckande och intressant. Det är en kombination av faktiskt ha något att berätta, storslagna vyer och bra musik som ryker med mig, i varje fall för stunden. Filmen hade kunnat vara betydligt bättre om fokus hade legat här och MacDonald hade vågat att ta bort en del av det där dravlet som är i filmen. Och Channing Tatum är verkligen inte rätt person att bära en film som denna. Han har inte alls utseende eller talangen att framstå seriöst. Och Donald Sutherland har världens onödigaste biroll och är bara där för att samla in sin check.

Jag gillar romartiden och det hade varit kul med en film som kunde göra den tidsepoken rättvisa. Jag ville att det skulle vara The Eagle men nu vet jag varför filmen har stått fem år osedd på hyllan.

Svärd och sandal-filmens storhetsperiod var slutet av 50-talet och tidigt 60-tal. Filmer som Ben-Hur, Spartacus och the 300 Spartans satte genren på kartan. Efter det har den fört en tynade närvaro på bio, Gladiator var en efterföljare till genren och 2011 kom the Eagle ut. Detta är faktiskt en direkt uppföljare till händelserna i filmen Centurion. Även om de inte har något med varandra att göra så bygger the Eagle på händelser som utspelar sig efter Centurion. Huvudpersonen i The Eagle, Marcus Flavius Aquila, är son till generalen Titus Flavius Virilus från Centurion. I denna film har han begett sig…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.