The Double

The Double är en trist spionthriller, tillika debutfilm för regissören Michael Brandt som tidigare verkat som manusförfattare till bra filmer som 3:10 to Yuma, men även till sämre som Wanted.

Sedan lång tid tillbaka har den ryske lönnmördaren Cassius tillsammans med hans crew varit ett stort gäckande problem för CIA. När senator Darden mördas på ett bekant tillvägagångsätt i Washington D.C. misstänker man att Cassius åter är på mördarstråt så den pensionerade CIA-agenten Paul Sheperdson (Richard Gere) föses ihop med färskingen Ben Geary (Topher Grace, That ’70s Show) från FBI för att stoppa honom en gång för alla. Det är i stort hela handlingen. När räkneverket klockar in på trettio minuter avslöjas filmens gåta helt öppet och ogenerat. Ett ovanligt grepp som förtar den lilla spänning som jag ändå hade hoppats fanns på lut. Ett par omotiverade jakter med desperata och långsökta nödlösningar senare tar filmen slut. Men resan dit blir allt annat än rafflande och jag känner mig lite lurad av att inte fått räta ut det stora frågetecknet på egen hand. Men det dyker snart upp nya.

Martin Sheen finns med som lockbete på omslagets baksida men om ni gillar honom är inte besvikelsen långt borta, han är verkligen inte med i många minuter. Inte heller Stephen Moyers (True Blood) dunderknasiga fängelsekaraktär Brutus tvingas vi dras med särskilt länge. Däremot är tyvärr fallet så med Topher Grace. Hela manspojken och hans karaktär är så ointressant att jag aldrig vill se honom igen. Richard Gere gör säkert sitt allra yttersta, men jag tycker han känns fel i en roll som borde passat honom perfekt. Men som pensionär? Inte en chans, så gammal ser han inte ut att vara, de måste mena förtidspensionär. Dock känns han seg på något sätt, det problemet får nog dock mest tillskrivas manuset som inte bjuder på några nyheter. Det räcker inte att stapla en massa ”twister” på varandra tills tornet är så högt och snett att det faller i knät på den stackars tittaren. Fotot och bildspråket lämnar inga speciella avtryck. Jag konstaterar att The Double i alla fall fastnat på film, that´s it. Musiken däremot är enerverande och rentav usel faktist, så på det viset kompletterar den finfint.

Att säga att man har lidit igenom en dålig film låter som en kliché, eller hur. Det är dock dagens sanning i detta fall. Klichéfylld är nämligen även The Double, nästan så det svämmar över till och med. Eller vad sägs om stereotypiska hånskrattande ryska skurkar, samma gamla vändningar med korta andningspauser under bilturen med den nya yngre partnern, eller varför inte nämna den sömniga dialogen överlag. Den har du nämligen hört minst femtio gånger tidigare i filmer med Steven Seagal eller Robert Redford. Inga jämförelser i övrigt mellan dessa giganter, såklart. The Double kommer att hamna i Seagal-facket och kvalar lätt in bland de sämsta spionfilmer jag nånsin fluktat på. Eller spionfilm och spionfilm, det är ju tyvärr ingen riktig spionfilm bara för att den innehåller ett gäng trötta spioner. Ungefär på samma sätt som en film där några halvvissna pioner ingår aldrig kommer att bli till en riktig pionfilm.

The Double får mig att tänka på tåg. Säg att du ska ut och resa med tåg. Du köper en andraklassbiljett, det vill säga; du vet att det inte kommer att bli ditt livs resa men förutsatt att du slipper förseningar så kommer du fram utan större irritationsmoment. Men plötsligt, istället för att hamna i en förväntad andraklassvagn så förpassas du till boskapsvagnen, där du lider igenom resan med ett välbekant bräkande runt omkring dig. Du vet att det blir obekvämt, du vet att du kommer att lukta skit när du är framme och du svär klichéfyllt för dig själv för att du var dum nog att låta dig luras dit. Har du riktig otur råkar du även se den urtråkiga The Double i denna boskapsvagn. Låt inte detta inträffa, köp en förstaklassbiljett direkt och se Tinker Tailor Soldier Spy istället.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.