The Disaster Artist

2003 skapades kultfilmen, myten och legenden The Room av den väldigt speciella mannen Tommy Wiseau. En sensationellt urusel film som kom att bli en av de mest ihågkomna kalkonfilmer någonsin skapade. Eller att kalla det kalkonfilm är nästan fel, eftersom The Room är någonting helt annat. En klass för sig, väl värd den legenden som skapats kring den. The Disaster Artist är en film om den filmen.

När jag såg första trailern till The Disaster Artist med en James Franco som var förbluffande lik Tommy Wiseau och spelade en välkänd scen ur filmen The Room så trodde jag att det var en Saturday Night Live sketch. Det var så på pricken likt originalet att det inte hade kunnat vara någonting annat än ett skämt. Till och med när trailern var slut och det visade sig att Franco skulle regissera en hel långfilm om The Room så kunde jag inte tro att det var sant. Men knappt ett år senare så sitter jag vitt som det är i biosalongen och tittar på The Disaster Artist… Och jag älskar det.

Till en början trodde jag att det skulle bli så fel, nästan elakt: en elak pik mot skaparna av The Room. Eller, ja, mest Tommy Wiseau. Men tji fick jag. The Disaster Artist är en hyllning till kärleken för filmskapande och hur långt en människa är beredd att gå för att få tillhöra en specifik social och kulturell krets. Och stundtals är det väldigt hjärtskärande.

Filmen bygger på den självbiografiska boken The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made, av Greg Sestero och skildrar vänskapen mellan Sestero och Wiseau och hur den ledde till att The Room blev av. Wiseau och Sestero träffades under en teaterkurs i San Francisco där Sestero som blyg och kass skådespelare imponeras av Wiseaus mod att visa ”äkta känslor” på scenen och ber honom om hjälp. Detta leder så småningom att båda flyttar till Wiseaus lägenhet i Los Angeles (eftersom Wiseau har väldigt mycket pengar) för att söka lyckan som skådespelare. Detta går varken vägen för någon av paret så Wiseau bestämmer sig för att köpa en massa filmutrustning, anställa fotografer, skådespelare och hyra en filmstudio (för Wiseau har väldigt, väldigt mycket pengar) för att spela in hans egna film ”The Room”.

Intriger skapas såväl i filminspelningen så som i vänskapen då det visar sig att Wiseau inte bara är en dålig skådespelare utan även dålig regissör och arbetsledare. Han är totalt obegriplig, oförutsägbar och varken vi som publik eller filmteamet verkar verkligen förstå hans motiv för någonting han gör. Så småningom slår det mig att Wiseau bara är en totalt missfit som av någon obegriplig anledning har enormt mycket pengar och vill använda sig av de för att bli omtyckt. Ibland blir det lite av en klychig glorifiering a la Holywood men jag låter den passera.

För övrigt så är filmen fullproppad med kända skådespelare som gör superfina rollprestationer så som Allison Brie, Mellanie Griffith, Sharon Stone, Seth Rogen, Dave Franco etc. Det är som att stora delar av Hollywoodeliten har samlats för att berätta denna osannolika historia och de verkar ha riktigt kul nr de gör det.

Men mycket eloge ska ges till James Franco som verkligen visar på snygg och väldigt precis skådespelartalang och även ett fint regiöga. Rollen som Wiseau är dessutom som klippt och skuren för Franco. The Disaster Artist är en mycket sevärd film och jag kan gott rekommendera att ta sig en kik på youtube och titta på best of  The Room innan ni ser denna. Dels kommer ni få er ett gott skratt och dels verkligen förstå den roliga paradoxen om den Golden Globevinnande och Oscarnominerad filmen om världens sämsta film.

 

 

2003 skapades kultfilmen, myten och legenden The Room av den väldigt speciella mannen Tommy Wiseau. En sensationellt urusel film som kom att bli en av de mest ihågkomna kalkonfilmer någonsin skapade. Eller att kalla det kalkonfilm är nästan fel, eftersom The Room är någonting helt annat. En klass för sig, väl värd den legenden som skapats kring den. The Disaster Artist är en film om den filmen. När jag såg första trailern till The Disaster Artist med en James Franco som var förbluffande lik Tommy Wiseau och spelade en välkänd scen ur filmen The Room så trodde jag att det…

Review Overview

Betyg

90

About Stefan Stanisic

Stefan Stanisic
En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com