The Darkest Minds (4k UHD)

The Darkest Minds är Kung Fu Panda-regissören Jennifer Yuh Nelsons bidrag till tonårsfantasygenren där filmserier som Maze Runner, Divergent och framförallt Hunger Game gått i bräschen de senaste åren. Vad The Darkest Minds inte har gemensamt med de tre sistnämnda? Någon form av underhållning.

I USA dör väldigt hastigt och lustigt 98 % av alla barn och ungdomar utan någon vidare anledning. Resterande 2 % som överlevde tas om hand om den amerikanska militären och spärras in på sanitetsanstalter runt om i världen av anledning att många av de överlevande inte bara har överlevt, utan även fått någon form av superkraft. Inne i en sådan här anstalt träffar vi på huvudpersonen Ruby (Amandla Stenberg) som suttit inspärrad i 7-8 år innan hon får hjälp av en läkare att fly. Väl ute i det ”fria” måste hon ta ställning till vilken av de olika grupperingarna av ungdomar hon vill ta sällskap med.

I ingressen nämner jag att gentemot Maze Runner och flera andra i samma genre saknar The Darkest Minds underhållning, vilket tråkigt nog är fallet genom hela filmen. Det doftar X-Men många gånger utan att det inte ens i närheten blir lika spektakulär action. Eller varierande superkrafter heller för den delen. Alla ungdomar delas in i fem olika färger där varje färg symboliserar en superkraft. Exempelvis innebär grön färg att ungdomarna har extremt hög intelligens medan de blå kan flytta på prylar med hjälp av tankekraft. De röda och orangea är alldeles för farliga så de dödar de av direkt på momangen.

Varför är de vuxna rädda för dessa ungdomar? Inte den blekaste. Varför dör 98 % av barnen och ungdomarna till att börja med? Inte den blekaste. Varför har alla vuxna påbörjat en ny urbanisering och flyttat från landsbygden till städerna och till synes glömt bort att det krävs barn för att mänskligheten ska leva vidare? Inte den blekaste. Som synes är det plot holes stora som hålen i en Emmentaler-ost. Detta är en övergripande frågeställning man gärna hade velat ha svar på då det hade gett en betydligt bättre tyngd till berättelsen. Nu blir de flesta av händelserna under filmens gång mest en axelryckning. Kanske (läs: förhoppningsvis) är det bättre förklarat i böckerna. Ja, det finns fem böcker så var beredd på uppföljare.

Nej, The Darkest Minds är en film som snabbt kommer falla i glömska. Om det inte dyker upp fyra uppföljare vill säga. Lite tråkig start för Yuh som här regisserat sin första icke-animerade långfilm. Men hon kommer snart igen.

Utgåvan

The Darkest Minds har en trevlig bild fastän filmen är färdigställd i 2k för att sedermera ha skalats upp till 4k. De mindre, men väl betydande, detaljerna är mycket mer synliga i 4k-utgåvan kontra blu-ray-utgåvan. Fin svärta dessutom. Ljudet levereras (på båda versionerna) med ett Dolby Atmos-spår som är väldigt stabilt. Det är en bra balans mellan actionsekvenserna och dialogerna. Extramaterialet ligger på blu-ray-skivan och innehåller bland annat en animerad sekvens (Remember) och karaktärsprofiler.  

The Darkest Minds är Kung Fu Panda-regissören Jennifer Yuh Nelsons bidrag till tonårsfantasygenren där filmserier som Maze Runner, Divergent och framförallt Hunger Game gått i bräschen de senaste åren. Vad The Darkest Minds inte har gemensamt med de tre sistnämnda? Någon form av underhållning. I USA dör väldigt hastigt och lustigt 98 % av alla barn och ungdomar utan någon vidare anledning. Resterande 2 % som överlevde tas om hand om den amerikanska militären och spärras in på sanitetsanstalter runt om i världen av anledning att många av de överlevande inte bara har överlevt, utan även fått någon form av…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

60

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.