The Dark Tower (4k UHD)

The Dark Tower, en av Stephen Kings absolut bäst säljande bokserier, har fått en filmadaption med Idris Elba och Matthew McConaughey i huvudrollerna. På förhand väldigt efterlängtad men i efterhand ordentligt utskälld. Är den värd alla sina glåpord den fått kastat efter sig?

Mitt i universum står ett högt svart torn vars uppgift är att hålla samman universum. Runt om tornet finns det ett oändligt antal parallella världar, bland annat jorden och Mid-World. I New York börjar Jake (Tom Taylor) känna en dragningskraft till detta torn via sina drömmar och beslutar sig för att försöka ta sig till en av dessa parallella världar.

En stor del av filmen utspelar sig i Mid-World – en värld som ligger i ruiner efter ett stort krig någon gång för längesedan. Roland (Elba) är en revolverman – en gammaldags väktare som för tankarna till en svunnen tid. Han har frångått revolvermännens principer och har gett sig in på ett personligt vendetta. I centrum för hans vrede står filmens skurk ”Man in Black” (McConaughey). Den senares agenda är att förstöra The Dark Tower som skyddar världarna mot universummens ondska för att, just det, släppa in alla monster i världarna.

Filmen är en rejält ovanlig mix – tänk er Lord of the Rings blandat med valfri western-rulle med inslag av Star Wars. Undertecknad gick in i denna filmupplevelse utan att ha ens ha sett omslaget på någon av böckerna. I sin enkelhet handlar The Dark Tower om att Roland måste sätta stopp för The Man in Black från att förstöra tornet och således bli härskare över hela universum. Punkt slut. Det är inget nytt under solen alls, annat än genremixen som är friskt inslag i en filmvärld som präglas av superhjältar.

Filmens speltid landar på lite drygt en och en halv timme, vilket är i absolut minsta laget. Minst en halvtimme till hade varit nyttigt. Fast det bästa hade såklart varit om det hade blivit en serie av det. Kapaciteten finns där, men det hinner aldrig bli någon nerv för helt plötsligen är filmen slut. Det är förståeligt om mången fan av boken reagerade som de gjorde. För en annan som inte läst böckerna blir det mest en axelryckning.

Utgåvan:

The Dark Tower levereras med native 4k, HDR/Dolby Vision och Dolby Atmos-spår. Bilden är den läckraste undertecknad har sett hittills på 4k UHD-rullar. Knivskarpt utan några suddiga partier alls egentligen. Varenda por, ärr och ansiktshår syns i det närmaste klart och tydligt. Även omgivningarna är detaljrika å det grövsta. Toppbetyg!

Extramaterialet är detsamma som på Blu-ray-utgåvan. Bland annat kan tittaren gotta sig i lite bloopers, bortklippta scener och ett klipp där Stephen King själv pladdrar om var han fann inspiration till böckerna.

The Dark Tower, en av Stephen Kings absolut bäst säljande bokserier, har fått en filmadaption med Idris Elba och Matthew McConaughey i huvudrollerna. På förhand väldigt efterlängtad men i efterhand ordentligt utskälld. Är den värd alla sina glåpord den fått kastat efter sig? Mitt i universum står ett högt svart torn vars uppgift är att hålla samman universum. Runt om tornet finns det ett oändligt antal parallella världar, bland annat jorden och Mid-World. I New York börjar Jake (Tom Taylor) känna en dragningskraft till detta torn via sina drömmar och beslutar sig för att försöka ta sig till en av…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

70

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.