The Dark Knight (4K UHD)

I uppföljaren till Batman Begins sätts allas vår Läderlapp på pottkanten med besked när han ställs mot moraliska frågor som inte bara sätter hans existens på spel, utan som även innebär att människorna som han vill skydda får lida. The Dark Knight är en lysande Batman-rulle med rejält mustiga actionsekvenser och en extraordinärt bra spelad superskurk.

Hur lång tid efter föregångaren The Dark Knight utspelar sig får vi inte veta, men Batman har i vilket fall delvis blivit den symbol han hoppats på då skurkarna blir rädda så fort bat-signal lyser från GCPD-byggnaden. Gary Oldman ser vi återigen som Jim Gordon, som numera jobbar närmare Batman än tidigare trots den officiella ståndpunkten att den senare ska gripas. Med sig har de nu även Harvey Dent (Aaron Eckhart) – en distriktsåklagare som inte är rädd för att lägga några fingrar i mellan. För alla som kan sin Batman går Dent även under namnet Two-Face, en karaktär vi får lär känna vad det lider.

Som superskurk har vi Heath Ledger som gestaltar Jokern – en karaktär som inte gör någonting för egen vinning annat än att han vill se världen brinna, som Alfred uttrycker det. Jokern är Batmans allra svåraste motståndare generellt sett i DC-universumet, mycket på grund av man aldrig riktigt vet vad han ska ta sig till härnäst. Han har inte styrkan att sätta Batman på prov, det kommer senare från en annan karaktär, men genom att hota att döda oskyldiga om Batman inte tar av sig masken och visar vem han är en moralisk fråga som ger Bruce Wayne huvudbry genom filmen. Ledger fick en Oscar postumt för sin roll då han tragiskt nog gick bort strax efter filmen hade premiär.

Förutom Oscar för bästa biroll var filmen nominerad i sju andra kategorier (filmen kammade hem en Oscar även för Bästa ljudklippning), bland annat i Bästa specialeffekter. Vilket inte är helt oförståeligt då biljaktscenen är en av de bästa actionsekvenserna på denna sida av millennieskiftet. Bästa scenen i filmen är dock förhörsscenen mellan Batman och Jokern. Vidare återser vi flera andra av skådespelarna som medverkade i Batman Begins. Tyvärr ser vi inte Katie Holmes som Rachel, utan den stafettpinnen gick till Maggie Gyllenhaal som levererar en ganska slätstruken prestation.

The Dark Knight är en väldigt bra actionfilm (med Batman) som undersöker flera moralfrågor och vad som är rätt eller fel. Filmen är mindre mörk än föregångaren visuellt, men mörkare mentalt. Många väldigt bra skådespelarinsatser varvas med många minnesvärda scener och bidrar till att The Dark Knight kniper placeringen som den bästa Batman-filmen (och det har inte ändrats hittills såhär år 2018).

Utgåvan

Precis som Batman Begins kommer The Dark Knight med samma bild- och ljudformat, dvs. native 4k, HDR och DTS-HD. Bilden är skarp som valfri kniv – vill inte säga betydligt bättre än föregångaren, men klart tydlig skillnad till det bättre. Man upptäcker små, små detaljer i bakgrunden som man inte gjort tidigare, trots många omtittningar för undertecknad. Lite märkligt är det dock att bildformatet stundtals, helt oklart, ändrar från 2.39:1 till 1.78:1. Kanske en bagatell, men undertecknad som vanligtvis inte bryr sig allt för mycket på bildformat och dylikt reagerade här. Likt föregångaren finns det inget nytt extramaterial, utan det är samma som finns på blu-ray-utgåvan. Till exempel Batman Tech och Batman Unmasked: The Psychology of the Dark Knight.

I uppföljaren till Batman Begins sätts allas vår Läderlapp på pottkanten med besked när han ställs mot moraliska frågor som inte bara sätter hans existens på spel, utan som även innebär att människorna som han vill skydda får lida. The Dark Knight är en lysande Batman-rulle med rejält mustiga actionsekvenser och en extraordinärt bra spelad superskurk. Hur lång tid efter föregångaren The Dark Knight utspelar sig får vi inte veta, men Batman har i vilket fall delvis blivit den symbol han hoppats på då skurkarna blir rädda så fort bat-signal lyser från GCPD-byggnaden. Gary Oldman ser vi återigen som Jim…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

90

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.