The Crimson Petal and the White

The Crimson Petal and the White är en fantastisk TV-serie från BBC. Det är en mörk berättelse om en ung prostituerad som i mitten av 1800-talet tar sig ut från slummen och börjar bygga sig ett nytt liv. Detta är en skitig, stark och gripande berättelse som rekommenderas till alla som gillar brittiska dramer!

178-T Crimson Petal atW Photo Nick Wall

Sugar är en ung, smart och beläst prostituerad som längtar efter ett bättre liv än det hon har i Londons slum. Hon får sin chans när William Rackham, en vilsen affärsman som helst vill bli författare fattar så pass mycket tycke för henne att han betalar för exklusivt nyttjande av hennes tjänster. I början nyttjar William bara Sugar till fysisk tillfredställelse men alltmer börjar de även mötas intellektuellt. Williams fru Agnes lider av mental obalans och han söker sig allt mer till Sugar. Deras relation utvecklas och med Sugars vägledning lyckas William fokusera på sin karriär igen och hans arbete gör faderns företag ännu mer framgångsrikt. Sugar och Williams blir allt mer beroende av varandra och deras liv allt mer sammanvävda och Sugar blir snart guvernant till Williams dotter Sophie och hon flyttar in i Rackhams hus. Samtidigt förvärras Agnes tillstånd men en relation mellan kvinnorna byggs upp.

Crimson1

The Crimson Petal and the White är en BBC-filmatisering av Michel Fabers bok Sugar: kvinnan som steg ut ur mörkret från 2002 vilken är en internationell bästsäljare. Det är en i mina ögon fantastisk berättelse om 1800-talets London och det känns som en realistisk skildring för det är skitigt, otrevligt och berättelsen drar sig inte från att visa Londons baksida utan skönmålning. Min sambo älskar Jane Austen-filmatiseringar så jag har sett en hel del och vi båda älskar Downton Abbey. Jag tycker denna serie kompletterar dessa på ett bra sett för det är en annan sida av stormaktens England som visas, en klart mer deprimerande och mörk aspekt. Skådespelarna gör genomgående fantastiska porträtt med Romola Garai (The Hour) och Chris O´Dowd i huvudrollerna som de bär på ett utmärkt sätt. I biroller passerar Gillian Anderson (X-files, Shadow Dancers) förbi som bordellmamma och personlige favoriten Richard E. Grant (Withnail & I, Järnladyn, Warlock) spelar Williams frus läkare vars behandlingar gör mer skada än nytta. Miljöerna är genomgående realistiska och stämningen i så gott som varje scen är väl avvägd. Ursprungligen sändes TV-serien som fyra avsnitt men på DVD har de klippt ihop till två avsnitt på totalt tre timmar och min enda egentliga klagan är att berättelsen absolut kunnat vinna på att dras ut mer och få andas lite. Nu finns det intressanta trådar, karaktärer och berättelser som inte får mer än minimalt utrymme. Med ytterligare någon timme eller två kunde det kanske blivit en fullpoängare.

Crimson 2

Fotot är mycket speciellt i denna TV-serie och jag kan inte komma på någon film eller serie som har ett liknande foto. Det är framför allt hur de använder sig av fokus som jag reagerade på. Det är svårt att beskriva men det flyttas inte fokus som det vanligtvis görs utan mycket i bild ligger utanför fokus. Fokus kan stanna på en person i ett samtal trots att den andra pratar. Det är också ofta som något tillåts skymma delar av bilden och det blir nästan en känsla av att kameran är inne i det som sker. Intressant och lite nyskapande utan att ta fokus (haha) från berättelsen. Bilden lyckas fånga de fina miljöerna och de tidstypiska kläderna som lyfter berättelsen.

crimson_1868446c

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att detta är BBC när de är som bäst! Bra manus, trovärdiga miljöer och bra skådespeleri – se denna TV-serie!

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.