The Cold Light of Day

Från konvolutet: ”Den unge affärsmannen Will Shaw är på en välbehövlig semester med sina föräldrar, bror och dennes flickvän. Medelhavsidyllen får ett abrupt slut när Wills familj kidnappas av agenter på jakt efter en mystisk attachéväska. Polisen verkar vara insyltade i komplotten och allt får ytterligare en oväntad vändning när Wills pappa dyker upp och avslöjar att han i själva verket är CIA-agent!”

The Cold Light of Day är en soppa utan dess like. Will spelas av Henry Cavill (som ska spela Superman nästa sommar) som paras ihop med Bruce Willis och Sigourney Weaver. Bara sett till namnen är det lätt att tro att det finns något att hämta från filmen. Redan från de första bildrutorna när Cavill filmas bakifrån vandrandes genom en ankomsthall på en flygplats döljs hans ansikte fram till han möts av pappa Martin spelad av Bruce Willis. Greppet känns gammaldags och påminner om spionfilmer från 70-talet. Det som sedan slår en är att dialogerna upplevs knöliga. Ungefär som om de översatts från ett språk till ett annat av någon som inte kan destinationsspråket tillräckligt bra. Det finns flera dialograder som helt enkelt inte landar rätt.

Willis är bara med en kort stund (tillräckligt länge för att få bra betalt gissar jag, men inte en sekund mer) medan Sigourney Weaver får desto mer tid i rutan. Cavill är väldigt okarismatisk och ointressant genomgående och inte ens när han är tillsammans med de större namnen lyfter han. Till Cavills försvar har han inte mycket till rollkaraktär att arbeta med. Karktären Will springer, hoppar, jagas och får stryk nästan rakt igenom hela filmen. Weaver som antagonist är inget att hurra över heller. Det här är utan tvekan bland det sämsta jag sett henne i. Jag tror att hon precis som Willis bara medverkat för pengarna. På tal om pengar. Produktplaceringarna är löjligt uppenbara och det är gång efter annan vi uppmanas att uppmärksamma bilar och mobiltelefoner.

Regissören Mabrouk El Mechri, som gav oss den underhållande JCVD, tror att alla actionfilmers bästa grepp är jakter av olika slag. Biljakter, jagad till fots, jagad av person på häst, jagad på moped, ja hela filmen är en enda lång sekvens med olika varianter av jakter. Tyvärr är inte El Mechri någon talangfull actionregissör vilket gör filmens 93 minuter varken underhållande eller engagerande. Ett vackert ansikte kanske kan bidra med lite distraktion från det magra manuset och karaktären Lucia (Veronica Echegui) introduceras. Tyvärr grusas alla förhoppningar om en romans dem emellan när det, inte oväntat, avslöjas att de är halvsyskon. Thrillers är underhållande och en av mina favoritgenres. Dåliga thrillers kan ge en bitter eftersmak, medan The Cold Light of Day är så medioker att det mest är en smaklös massa. Regin är svag, manuset tunt, skådespelet mediokert på gränsen till obefintligt och actionsekvenserna inte ens engagerande. Det bästa råd jag kan ge är att se trailern istället för filmen. För det är 91 minuter som behöver klippas bort för att göra något vettigt av den här soppan.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.