The Brother from Another Planet

Terminatorns uppfinnare, Miles Dyson, anländer till jorden i en relativt smakfull lågbudgetkrash. När han lämnat sitt rymdskepp har han förlorat en fot, som växer ut igen medan han betraktar New Yorks silhuett—kärleksfullt filmad. Det visar sig att brodern, namnlös i detta verk, bara har tre tår, med skumma klor, och för att dölja sina deformiteter sätter han snabbt på sig skor. Några år senare behöll kanske James Cameron skorna på av budgetskäl när han fortsatte den här historien av John Sayles.

The Brother from Another Planet 01

Vad som följer i filmen har inte så mycket med science fiction att göra, även om diverse lösryckta koncept används för att väldigt smidigt föra handlingen framåt. Det är ett 80-talsverk, så hjälten använder rymdtalanger till att laga arkadmaskiner som spelas av tuggummituggande tomboy-flickor. Trots att utomjordlingen tydligtvis inte kan prata skaffar han sig vänner och kvinnor, och många av de bästa scenerna utspelar sig på en pub där allehanda svarta karaktärer, vars ansikten nog är bekanta för äldre filmfantaster, sitter och samtalar på sätt en ung Tarantino gissningsvis uppskattade när det begav sig. Det är realistiskt, allvarligt och väldigt roligt, enligt mig. Genom huvudpersonens tystnad får vi en effektiv rundtur i stadens fattigare distrikt inklusive grafitti, sprutknarkare, basketmatcher, socialkontor och gamla tunnelbanor.

The Brother from Another Planet 02

The Brother from Another Planet svämmar helt enkelt över av kärlek till Harlem på 80-talet, även om det verkar vara en tragisk förälskelse, med fokus på brottslighet och byråkrati. Det hänsynslösa samhällsmaskineriet är normalt en svårslagen motståndare, men det här är en saga, så två mystiska män i svart får symbolisera systemet medan de kyligt förföljer vår Miles. Hans överjordiska vänlighet har gjort honom populär i de nya hemkvarteren. Till slut så blir det själslig rensning när invånarna (SPOILERVARNING!) får sluta upp runt sin nye vän och komiskt besegra ond byråkrati genom att placera dess agenter under en ”förbud att stå”-skylt.

The Brother from Another Planet 03

Filmen har sina styrkor i situationer och karaktärer, och när alla trådar knyts ihop i mer intensiv SF och action mot slutet känns det inte lika inspirerat och hantverksmässigt. Vissa scener verkar omkastade/klippta för effektivisering. Men slutet sänker inte helheten. Detta är ett B-mästerverk, med några bra skådisar, förförisk rytm och fängslande miljöer. Framförallt är det en av de intelligentare och orginellare filmer jag har sett, gjord av en man som också skrivit manus till gamla Dolph-guldrullen Men Of War. Och jag är glad att jag inte läste recensioner i förväg och fick orimliga förväntningar.

 

About Jonas Ostby

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.