The Birth of a Nation (Viaplay)

Det är svårt att se The Birth of a Nation utan att tankarna dras till den framgångsrika 12 Years a Slave, tyvärr inte på ett positivt sätt. I jämförelse med Steve McQueens Oscarsvinnande drama från 2013 framstår The Birth of Nation som en tv-film.

Även om filmen speglar en viktig men hyfsat dåligt exponerad del av den amerikanska historien, känns allting alldeles för tillrättalagt. I The Birth of a Nation får vi följa slaven Nat Turner, spelad av Nate Parker. En påläst predikant i den amerikanska södern. När hans ägares (Armie Hammer) ekonomi börjar gå dåligt, tackar denne ja till ett erbjudande om att Parkers predikande skall användas för att lugna rebelliska slavar. Ett beslut som visar sig slå bakut när Parker, efter att ha bevittnat åtskilliga misshandlar av sina medmänniskor, bestämmer sig för att leda ett uppror i hopp om att vinna sin frihet.

Regissören Nate Parker lägger för mycket tid på att visa allt ont människor kan göra istället för att ge oss karaktärer att känna med. De förfärliga brotten mot redan förtryckta människor borde ge mig någon form av kick när de till sist vänder sig emot sina förtryckare. Slaven Turners karaktärsutveckling känns förhastad och blir aldrig riktigt trovärdig trots att skådespelarna gör klart godkända insatser.


Filmen lägger större fokus på att vara ”amerikanskt” inspirerande än att behandla sitt ämne med respekt. Efter att ha läst på om verklighetens Nat Turner, visade det sig att han hade ett ännu smutsigare tillvägagångssätt än vad filmen trots allt skildrar. Som skådespelare, filmskapare och regissör har Nate Parker självklart en konstnärlig frihet att berätta sin historia som han vill, men för mig tappar filmen trovärdigheten genom den skildring vi får se. En skildring som vare sig är unik i sitt berättande eller sitt foto. Regissören Parker harvar med att få filmen att framstå mer betydelsefull än vad den är, i slutänden får vi ett drama på halvfart som saknar hjärta.

Notis: Jag såg filmen som recensionsexemplar på Viaplays streamingtjänst för köpfilm. Tjänsten fungerade smidigt både på telefon, dator och min apple tv. Både ljud och bild leveras fullt godkänt. Definitivt ett fullt fungerande och smidigt sätt att se filmen. Från det att jag ”köpt” filmen, kunde jag spela upp den inom tio sekunder. Har dock inte provat Viaplays film- eller tv-serieutbud tillräckligt för att uttala mig om tjänsten som helhet.

Det är svårt att se The Birth of a Nation utan att tankarna dras till den framgångsrika 12 Years a Slave, tyvärr inte på ett positivt sätt. I jämförelse med Steve McQueens Oscarsvinnande drama från 2013 framstår The Birth of Nation som en tv-film. Även om filmen speglar en viktig men hyfsat dåligt exponerad del av den amerikanska historien, känns allting alldeles för tillrättalagt. I The Birth of a Nation får vi följa slaven Nat Turner, spelad av Nate Parker. En påläst predikant i den amerikanska södern. När hans ägares (Armie Hammer) ekonomi börjar gå dåligt, tackar denne ja till ett erbjudande om att Parkers predikande skall användas…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.