The Big Sick

The Big Sick är baserat på en verklig händelse, nämligen hur Kumail (som dessutom spelar sig själv) och hans fru Emily V. Gordon träffades innan de gifte sig. Det är en något okonventionell kärleksberättelse och jag förstår varför de ville berätta sin historia tillsammans. Kumail kommer från Pakistan och försöker leva sitt eget liv utan att släppa sin högst traditionella familj som vill att han skaffar jobb som advokat och gifter sig men en Pakistansk kvinna. Istället jobbar han som komiker och börjar dejta en amerikansk kvinna, nämligen Emily. När hon får reda på att han inte berättat för sin familj om henne och troligtvis inte tänker göra det heller så blir hon arg och ledsen så de går skilda vägar. Men så plötsligt blir Emily riktigt sjuk och måste försättas i medicinsk koma. Nu börjar en kamp för att Emily ska bli frisk och en inre kamp för Kumails att få älska både sin flickvän och sin familj.

För mig är The Big Sick en perfekt film om man gillar ordet ”lagom”. Lagom kan definitivt vara både positivt och negativt beroende på vad man föredrar men i det här fallet skulle jag säga att det är positivt. Den är spektakulär utan att vara ett stordåd och den är rosenröd utan att vara sockersöt.

Det märks tydligt att den är baserad på två äkta människor för de har en vardag, de har bråk och de har lyckliga stunder. Det känns väldigt genuint och skönt och det är nog något jag, som är romantiksjuk och slukar alla romantiska komedier och draman jag kommer åt, suktar mer efter.

En viktig del av karaktärsensemblen, förutom Kumail och Emily själva, är Emilys föräldrar som spelas av Holly Hunter och Ray Romano. De är två minst lika färggranna varelser som filmens huvudroller och bidrar väldigt mycket till vad jag uppskattar med den här filmen. Nu i backspegeln skulle jag nästan vilja påstå att deras dialog är än mer minnesvärd än den mellan hjälteparet. Jag beundrar Holly Hunters karaktär Beth som är en riktig ”no bullshit”-kvinna som får många tillfällen att visa prov på både superstyrka och vad genuin rädsla och svaghet innebär, precis som en riktig jäkla person. Take notes, Hollywood!

Kanske är det just allt detta som är en del av anledningen till att The Big Sick blev nominerad för en Oscar för bästa manus, dess genuina touch. Det är ett väldigt självutlämnande manus, även om många detaljer såklart är uppiffade för oss filmtittare, så blir man varmt berörd av dess innehåll. Grattis till Kumail och Emily för nomineringen och tack för att ni delade med er av er själva!

The Big Sick är baserat på en verklig händelse, nämligen hur Kumail (som dessutom spelar sig själv) och hans fru Emily V. Gordon träffades innan de gifte sig. Det är en något okonventionell kärleksberättelse och jag förstår varför de ville berätta sin historia tillsammans. Kumail kommer från Pakistan och försöker leva sitt eget liv utan att släppa sin högst traditionella familj som vill att han skaffar jobb som advokat och gifter sig men en Pakistansk kvinna. Istället jobbar han som komiker och börjar dejta en amerikansk kvinna, nämligen Emily. När hon får reda på att han inte berättat för sin…

Review Overview

Betyg

80

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.