The Avengers

Efter att ha rönt enorma framgångar på biograferna har det äntligen blivit dags för The Avengers att ta klivet in i vardagsrummet.

Att The Avengers samlar några av Marvels mest välkända superhjältar för att rädda mänskligheten från Lokes hotande tyranni har väl knappast undgått någon vid det här laget. I regissörsstolen hittar vi Joss Whedon, framgångsrik manusförfattare tillika hjärnan bakom tv-serier som Firefly och Buffy the Vampire Slayer, och han verkar ha varit helt rätt man för The Avengers. Även om han inte har hanterat projekt i den här skalan tidigare så lyckas han graciöst balansera små och känslosamma karaktärsögonblick med bombastiska actionscener, samtidigt som han tillför en välbehövlig dos humor. Handlingen är dessutom precis så osannolik som man kan förvänta sig att den ska vara i en film sprungen ur Marvels otroliga värld.

The Avengers är ett fullfjädrat serietidningsäventyr fyllt av minnesvärda sammandrabbningar hjältarna emellan. Tvingade till ett ofrivilligt samarbete drar de inte alltid jämnt och när deras egon växer sig för stora och orden inte räcker till så hänger knytnäven i luften. Att Loke (Tom Hiddleston) dessutom gör sitt bästa för att slå split inom gruppen underlättar inte heller för våra färgstarka superhjältar.

Eftersom majoriteten av hjältarna redan har egna filmer att luta sig mot så presenteras de ganska hastigt. Störst fokus ligger på Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.), vilket förmodligen beror på att han har byggt upp en stark fanbase genom de båda Iron Man-filmerna, och han ansvarar också för lejonparten av filmens komiska inslag. Men oavsett vem som råkar vara din favorit så kommer du åtminstone få se ett par utmärkta scener där denne tillåts glänsa.

Om jag skulle beskriva filmens första två tredjedelar som händelserika så är det ingenting mot vad som komma skall. I sista akten vrids tempot upp något enormt när man tar striden till New Yorks gator och låter superhjältarna drabba samman med Loke och hans utomjordiska bundsförvanter. Här släpper alla loss sina talanger på allvar och Hulken (Mark Ruffalo) tillåts härja fritt. Stor, grön och skitarg hoppar han omkring, river halva staden och klappar till de största rymdmonstren med sådan kraft att jag knappt tror mina ögon. Äntligen får vi se en värdig gestaltning av Hulken och jag njuter i fulla drag. Glöm Ang Lees skrikgröna jättebaby och Edward Norton i The Incredible Hulk, det är så här Hulken ska vara!

En film som handlar om superhjältar kan emellertid också ha sina svagheter, även om de i detta fall är lätträknade. En svaghet finner jag i att Lokes bundsförvanter, Chitauri, är förvånansvärt anonyma varpå de inte riktigt lyckas göra något intryck på mig. Den som är väl insatt i Marvels universum kanske är välbekant med den utomjordiska rasen, men för egen del så hade jag gärna velat veta mer om dem. Det andra jag kan anmärka på rör huvudkaraktärerna. Här förutsätter Whedon att publiken har läst serierna eller sett de tidigare filmerna, vilket gör att det blir ganska mycket att ta in för den som inte gjort det. Men jag tycker ändå det ges tillräckligt med information för att få ett hyfsat grepp om karaktärerna, så jag ser inte så allvarligt på det. I övrigt hittar jag faktiskt inget att anmärka på och anledningen till att The Avengers inte kammar hem full pott beror till stor del på att jag håller de båda Iron Man-filmerna högre.

När det gäller utgåvan så skulle jag kunna rabbla upp en massa specifikationer och tekniska analyser, men det tänker jag inte göra. Istället säger jag så här: Att se The Avengers på Blu-ray är lite som att snudda vid himmelriket. Den audiovisuella upplevelsen är verkligen något i hästväg och kan närmast beskrivas som en studie i perfektion.

Vi får avnjuta en enastående bildåtergivning med en oerhörd skärpa och lyster i bilden. The Avengers levererar kort och gott den bästa bilden jag någonsin har sett på det blå formatet. Ljudspårets dynamiska omfång och blytunga basgångar bidrar till en makalöst levande ljudupplevelse som avnjutes allra bäst på hög volym. Dessvärre så består min högtalarpark endast av ett vanligt 5.1 system, men med tanke på den imponerande ljudbild som The Avengers levererar så har jag svårt för att se hur någon som kan nyttja alla kanalerna fullt ut skulle kunna bli besviken.

Om något kan betraktas som utgåvans akilleshäl så är det extramaterialet som består av ett tämligen standardiserat utbud av featurettes, bortplockade scener och bloopers. Med en film av denna kaliber och Marvel i ryggen borde det finnas tillräckligt med resurser för att kunna erbjuda fansen ett dignande smörgåsbord av informativt extramaterial. Det är inte utan att jag känner mig lite snuvad på konfekten.

Efter att ha rönt enorma framgångar på biograferna har det äntligen blivit dags för The Avengers att ta klivet in i vardagsrummet. Att The Avengers samlar några av Marvels mest välkända superhjältar för att rädda mänskligheten från Lokes hotande tyranni har väl knappast undgått någon vid det här laget. I regissörsstolen hittar vi Joss Whedon, framgångsrik manusförfattare tillika hjärnan bakom tv-serier som Firefly och Buffy the Vampire Slayer, och han verkar ha varit helt rätt man för The Avengers. Även om han inte har hanterat projekt i den här skalan tidigare så lyckas han graciöst balansera små och känslosamma karaktärsögonblick med bombastiska…

Review Overview

Betyg

90

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.