Texas Chainsaw 3D

Glöm remaken från 2003 och dess uppföljare som egentligen var en prequel och kom 2006. Åren har gått och det är naturligtvis dags att starta om igen. Denna gång i 3D!

texas-chainsaw-3d-img09När det var dags att börja se filmen tänkte jag att den enda möjligheten att kunna ge den en ärlig chans var att bortse så mycket som möjligt från det mästerliga originalet. Ingen av uppföljarna eller nyinspelningarna har klarat en jämförelse och med tanke på hur mycket skit jag hade hört om denna i förväg var det nödvändigt att dra upp lite överlevnadsstrategier. Mina försök att se den som vilken skräckfilm som helst med en motorsågsviftande mördare gick i kras redan under förtexterna då den använder sig av scener ur originalet. Dessa leder sedan till en direkt fortsättning där poliser kommer till huset, fler släktingar till den rubbade familjen visar sig och en lynchmobb snart samlas utanför. Hela familjen Sawyer (ett namn de paradoxalt nog inte fick förrän i första uppföljaren) utplånas i en skottlossning med efterföljande eldsvåda, varvid en historierevisionism liknande den man gjorde med Halloween inför Halloween H20: 20 Years Later är sjösatt. Allt utom första filmen ignoreras. Inte nog med att man använder ett namn som etablerades i en av filmerna de nu förnekar, utan man gör även en liten ironisk blinkning till denna film genom att låta Bill Moseley som dök upp i den, ta över rollen som familjens överhuvud (tidigare porträtterad av numera bortgångne Jim Siedow).

Texas Chainsaw 3D 03

Handlingen tar sedan ett skutt i tiden fram till nutid och nästa hjärnblödning inträffar. En betydligt allvarligare sådan. Det visar sig nämligen att ett nyfött barn överlevde och i hemlighet adopterades av ett par som deltog i lynchningen. Nu är detta barn en vuxen kvinna vid namn Heather som får veta att hon är adopterad och att hennes riktiga mormor nu testamenterat ett hus till henne. Originalet utspelar sig 1973 och Texas Chainsaw 3D 2013, vilket borde göra kvinnan närmare 40, men här är hon inte många dagar över 20. Egentligen är det kanske obetydligt, men att så fullständigt ignorera en sådan logisk vurpa och skapa onödiga distraktioner känns bara eländigt korkat. Om man nu måste ha en ung huvudrollsinnehavare hade man väl kunna skapa ett generationsled till och låtit mamman vara död? Nåväl, Heather samlar ihop några kompisar och åker till huset som visar sig vara en flådig herrgård någonstans i Texas. Snart visar det sig att hon trots allt inte är den sista överlevande medlemmen av familjen Sawyer, för någon har nämligen hållits gömd bakom en ståldörr nere i källaren.

texas-chainsaw-3d-img08Om jag bortser från att kronologin helt satts ur spel, är det något som är lite tilltalande med den rätt knasiga väg filmen väljer att ta. Att få en herrgård testamenterad till sig från en dittills okänd släkting och åka dit med sina kompisar är något som brukar vara Kalle Anka eller gänget i Scooby Doo förunnat. Första halvtimmen, när jag sitter och undrar vart det hela ska ta vägen, tycker jag inte är så illa. Ingenting är visserligen speciellt intressant, men jag känner mig faktiskt oväntat peppad på att ge filmen en chans ändå. Sedan försöker den göra som originalet och gå från långsamt till maxfart på några sekunder. Här fungerar det inte alls och istället för frenetiskt och spännande blir det bara tråkigt och tafatt. Motorsågar brummar, människor skriker, blodet stänker mot kameran och jag kunde inte bry mig mindre. Helt plötsligt blir hela staden involverad i händelseförloppet och en gammal släktfejd träder fram som väldigt viktig i ungefär samma takt som det lilla hopp som tänts hos mig slocknar helt. En sekvens där det parallellklipps mellan ett av filmhistoriens mest korkade polisgripanden och Heather, som sysselsätter sig med lite släktforskning i de polisakter som lämnats i samma rum som henne, är fascinerande usel.

texas-chainsaw-3d-pic04

Jag tänker inte avslöja hur det hela utvecklar sig under den sista akten, men de logiska luckorna i karaktärernas agerande antar oanade proportioner och inte ens en så simpel man som Leatherface får vara ifred. Man trasslar till det alldeles för mycket och trycker in en massa saker som varken får någon tid att utvecklas eller passar in speciellt bra. Hela idén med en släktfejd mellan familjen Sawyer och en familj som heter Hartman känns väldigt malplacerad, utan att jag riktigt förstår vad den egentligen går ut på. Att lyckas krångla till ett så enkelt koncept som The Texas Chainsaw Massacre är egentligen en bedrift, men slutresultatet lyckas faktiskt bli en redigt snurrig soppa som inte bara innehåller blod och människodelar. Om jag ändå ska försöka vara lite positiv så tror jag det här kommer vara en rätt kul installation i serien när man blickar tillbaka på den om 10-15 år. Vid det laget räknar jag med att serien startats om med ytterligare en ny trilogi och kanske även en krystad tv-serie på AMC som utspelar sig när Leatherface var i puberteten. Då kommer Texas Chainsaw 3D vara ett kul tidsdokument från när man gjorde 3D-versioner av det mesta och den lär nog sticka ut en del med tanke på hur förvirrad filmen är. I nuläget är den dessvärre precis en sådan skitfilm som jag väntade mig när jag först hörde talas om den.

Texas Chainsaw 3D 01

3D-effekterna består givetvis till största delen av motorsågar som hotar såga huvudet av mig i tv-soffan. Inte överdrivet imponerande genomfört heller. Sedan får vissa scener en lite trevlig akvarieeffekt, men det finns ingenting där som egentligen lyfter den på något vis. Utgåvan i övrigt är däremot ganska intressant, åtminstone på pappret. Ett kommentarspår med regissören och skådespelaren som spelar Leatherface, ett spår med Tobe Hooper och filmens producent samt ett spår med ett gäng skådespelare från originalet. Dessa kompletteras av ett knippe korta featuretter om filmens tillkomst samt en alternativ inledning. Av allt detta har jag bara hunnit titta på den sistnämnda, som skilde sig ytterst lite från inledningen som är med i filmen, men omfattningen på extramaterialet är imponerande. Förmodligen kommer jag att sätta mig med något av kommentarspåren någon regnig dag.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.