Terminator Genisys

Efter två fantastiska filmer av James Cameron borde man lagt hela Terminator på hyllan för all framtid. Men när Carolco Pictures gick i konkurs såldes deras del av rättigheterna (50 %) till Mario Kassar som senare köpte resterande 50 %. Sedan har rättigheterna vandra runt i Hollywood och därför sitter vi här med en femte film.

År 2029 vinner människorna kriget mot Skynet. Men John Connor vet att det är långt ifrån över, som en sista försvarsmekanism har maskinerna skickat en Terminator tillbaka i tiden för att döda hans mor, Sarah. Han behöver en frivillig som åker tillbaka för att rädda henne, Kyle Reese. Precis när Reese hoppar tillbaka i tiden ser han en annan soldat i gruppen som attackerar John, men fast i maskinen är han oförmögen att göra något. Väl framme i Los Angeles 1984 blir han attackerad av en T-1000 innan Sarah kommer och räddar honom tillsammans med sin T-800 som hon kärleksfullt döpt till Pops. Det visar sig att den tidslinjen som Kyle kommit tillbaka till är inte samma som den han lämnade, Sarah är här en duglig soldat redan som sedan unga år beskyddats av T-800. Det innebär också att de har en unik möjlighet att slå ut Skynet innan den ens har skapats. Dock är det fler saker som ändrats som de inte räknat med.

Paramount var ivriga på att göra tre stycken filmen, en ny trilogi i Terminator-sagan innan 2019 då James Cameron återigen får tillbaka rättigheterna. Därför så skapade man sig en egen variant av serien med ett parallellt universum och tidsresor. Men efter att filmen inte blivit någon framgång på bio är alla planer på is just nu. Det är lätt att förstå varför, ser man på handlingen är det en rätt så urvattnad variant av de två första filmerna med några försök att lägga till något eget genom att skapa ett universum där Sarah redan är en kompetent krigare och ha en ursäkt till varför Arnold skall vara hjälte i filmen. Ärligt talat hade jag väldigt låga förväntningar när jag satte mig ner och såg filmen. Och två timmar senare är jag faktiskt rätt så nöjd, det är dumaction och tidsresor, det smäller högt och konstant i basen med flera maffiga actionscener. Det är synd att säga att det är bra men precis som med Fast and Furious är det underhållande. Och ibland räcker det en bra bit.terminator-genisys-03

Vad det gäller skådespelet är den en skam att killen som spelar robot är bäst. Arnold kör på gammal god disciplin och levererar Terminator precis som jag vill ha honom, känns väldigt Terminator 2 och det är aldrig fel. Att Jai Courtney får fortsätta göra film är mysterium, killen är lika kass här som han brukar vara. Emilia Clarke (Daenerys Targaryen i Game of Thrones) fungerar bättre som Sarah Connor och får godkänt. Roligaste är dock J.K. Simmons som suputen O’Brien som 1984 blir vittne till T1000 attack på Reese och i nutid försöker övertyga alla att detta har hänt på riktigt. Perfekt Simmons roll. Alan Taylor som gjorde Thor: The Dark World regisserar. Stabilt utan att glimra.

Terminator Genisys är på ett sätt en film jag inte blir klok på, den har inget vidare manus och flera skådespelare som inte är bra. Samtidigt är den underhållande med flera maffiga actionscener som levererar precis så mycket dumaction jag kan önska mig. Jag hoppas bara att man nu tar en paus med Terminator.

Efter två fantastiska filmer av James Cameron borde man lagt hela Terminator på hyllan för all framtid. Men när Carolco Pictures gick i konkurs såldes deras del av rättigheterna (50 %) till Mario Kassar som senare köpte resterande 50 %. Sedan har rättigheterna vandra runt i Hollywood och därför sitter vi här med en femte film. År 2029 vinner människorna kriget mot Skynet. Men John Connor vet att det är långt ifrån över, som en sista försvarsmekanism har maskinerna skickat en Terminator tillbaka i tiden för att döda hans mor, Sarah. Han behöver en frivillig som åker tillbaka för att…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.