Tenet

I detta senaste verk från Christopher Nolan får vi följa med på ett äventyr som är stöpt i samma form som regissörens tidigare film Inception. I en värld precis som våran fast med en twist, denna gången rör det sig om tidsresande. Med både Ludwig Göransson och Hoyte van Hoytema inblandade är det upplagt för att Tenet skall se riktigt bra ut och ha ett häftigt soundtrack.

Så vad är idéen med Tenet? Ingenting behöver vara tidsmässigt linjärt, föremål och personer kan nämligen inverteras och börja röra sig bakåt i tiden. Något som kan få enorma konsekvenser om ingen reder ut situationen. Entré gör berättelsens protagonist och CIA-agent, spelad av John David Washington. Under ett terrorattentat på en opera i Ukraina hindrar han och hans kollegor att terroristerna lyckas med sina planer. Konsekvenserna blir dock stora och när han tror att hans liv är över, vaknar han plötsligt upp på en ny plats där han ställs inför ett nytt uppdrag. Föremål som rör sig bakåt i tiden har börjat dyka upp i allt större utsträckning. En hemlig organisation vill att protagonisten spårar föremålen till dess källa och stoppar spridningen av dem. Det visar sig snart bli en världsomspännande jakt för att rädda Jorden som vi känner till den.

Till sin hjälp har protagonisten en annan agent inom organisationen som heter Neil, spelad av Robert Pattinson. Elizabeth Debicki spelar filmskurkens hämndlystna hustru och Kenneth Branagh är skurken själv. Samtliga inblandade skådespelare gör ett bra jobb, utom möjligtvis Branagh som stundtals överspelar den ryska oljeoligarken som vill ta hela världen med sig i graven. Karaktärerna känns dock mer som brickor i filmens handling än levande personer i en värld där tidsresande är möjligt.

Även denna gång är det Christopher Nolan som står för manuset. En berättelse som med största sannolikhet lät bättre på pappret än slutprodukten jag fick se på bioduken. Det handlar egentligen inte om att handlingen är särskilt svår att hänga med i. Det gick till och med relativt tidigt att räkna ut flera av twisterna i filmen bara genom att känna till Nolans tidigare verk. Tidsresande låter enkelt när det förklaras men desto mer det vävs in i handlingen och analyseras, blir det tydligt att det snarare kan leda till häftiga actionsekvenser mer än logiskt berättande.

Precis som det kommit att förväntas av regissörens verk, ser Tenet väldigt, väldigt bra ut. Det förvånar mig inte om filmen föräras både Oscarsstatyetter för specialeffekter så väl som foto.

Efter Ludwig Göranssons framgångar med Black Panther och The Mandalorian var mina förväntningar höga eftersom jag uppskattat Kompositörens tidigare verk. Tyvärr verkar det vara ett önskemål från Nolan med soundtracks som lägger krut på volymen snarare än innehållet (tänk Interstellar). Göranssons soundtrack låter bäst när det tillåts arbeta i de lägre registren och det går att känna av DNA från hans tidigare verk.

Tenets stora behållning är återigen de visuella inslagen och de innovativa actionsekvenserna där protagonister och antagonister slåss på ett icke-linjärt slagfält. Tyvärr är det även tidsresandet i filmen som är dess svaghet. Det finns ingen film som hittills övertygat mig om att tidsresande lämpar sig särskilt bra för film. Desto mer jag tänker på handlingen desto tydligare blir det att paradoxer och logiska luckor alltid går att finna. När jag väger samman handlingen med den bristande karaktärsutveckling och det svaga soundtracket måste jag betrakta detta som en av regissörens svagare filmer.

I detta senaste verk från Christopher Nolan får vi följa med på ett äventyr som är stöpt i samma form som regissörens tidigare film Inception. I en värld precis som våran fast med en twist, denna gången rör det sig om tidsresande. Med både Ludwig Göransson och Hoyte van Hoytema inblandade är det upplagt för att Tenet skall se riktigt bra ut och ha ett häftigt soundtrack. Så vad är idéen med Tenet? Ingenting behöver vara tidsmässigt linjärt, föremål och personer kan nämligen inverteras och börja röra sig bakåt i tiden. Något som kan få enorma konsekvenser om ingen reder…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.