Tema: Quentin Tarantino del 3

Vårt tema inför premiären av Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood fortsätter. I vår tredje del av temat kommer vi fokusera på skådespelare i hans filmer. Vilka skådespelare är återkommande, favoriter och återuppväckta. Då listan är extremt omfattande kommer fokus bli på några av dom.
Harvey Keitel var med från början i Reservoir Dogs som Mr. White, han är även co-producer och till stor del en bidragande faktor till att filmen blev av. I Pulp Fiction spelar han ”städaren” Winston Wolf och i From Dusk Till Dawn spelar han den före detta prästen Jacob Fuller. Samt okrediterad röst till en OSS commander i Inglourious Basterds.
Tim Roth, en av mina favoriter, som också var med från början. Han var med i Reservoir Dogs som Mr. Orange, rollen blev ett genombrott för den unge brittiske skådespelaren. Han spelade även Pumpkin i Pulp Fiction, Ted the Bellhop i Four Rooms och Oswaldo Mobray i The Hateful Eight. Tanken var även att han skulle vara med i Once Upon a Time in Hollywood men han blev bortklippt när filmen skulle kortas ner.
Michael Madsen fick också sitt genombrott i Reservoir Dogs i rollen som Mr. Blonde. Efter det spelade han Budd i Kill Bill och även rollen som Joe Gage i The Hateful Eight. Eventuellt kommer han även medverka i Once Upon a Time in Hollywood, han är med i rollistan men rykten säger att även han blivit bortklippt, återstår att se…
Uma Thurman, min älskade, spelar Mrs. Mia Wallace i Pulp Fiction, en ikonisk roll som fortfarande lever vidare 25 år senare. Nio år efter Pulp Fiction återvänder hon som The Bride/Beatrix Kiddo/Black Mamba i Kill Bill och vilken prestation hon gör i denna fantastiska film.
Daryl Hannah som spelar Elle Driver aka California Mountain Snake i Kill Bill får väl räknas som återupptäckt trots hennes gedigna filmkarriär under 80 och 90-talet. Även hon gör här en enastående gestaltning med många minnesvärda scener. Daryl ska även ha gjort en audition för rollen som Mia Wallace i Pulp Fiction som gick till Uma Thurman.
David Carradine spelar Bill i Kill Bill vilket verkligen kan ses som en återupptäckt, han var tidigare känd från bland annat tv-serien Kung Fu från 70-talet. Hans nya framgång blev dock inte så långvarig då han gick bort 2009.
John Travolta var het på 70-talet då han främst blev känd för dans/musikalfilmer som Grease och Saturday Night Fever efter det gjorde han lite allt möjligt men ingen succéfilm. Tills han gör sin livs roll som Vincent Vega i Pulp Fiction från 1994. En otrolig rollgestaltning som gav honom en ny karriär.
Samuel L. Jackson, den mest frekventa skådespelaren i Quentin Tarantinos filmer. Han har spelat fantastiska roller som Jules Winnfield i Pulp Fiction, Big Don i True Romance, Ordell Robbie i Jackie Brown, Rufus i Kill Bill, berättaren i Inglourious Basterds, Stephen i Django Unchained och Major Marquis Warren i The Hateful Eight.
Det var allt för idag, vi återkommer snart med fler intressanta historier om Quentin Tarantino.

Photos © Quentin Tarantino

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.