Teen Wolf

Att sätta Michael J. Fox i en komedi under mitten av 80-talet var mer eller mindre en garanti på att spela in några sköna miljoner på bio, även om man väljer att sminka upp honom som varulv och kasta ut honom på basketplanen.

Att gå på high school kan vara tufft nog som det är, utan att behöva hantera en förvandling till varulv. För halvmesige Scott, som inte är speciellt bra på basket och inte blir sedd av tjejen han gillar, visar sig dock faktumet att hans genpool innehåller en lagom dos lykantropi, vara en välsignelse. Från att ha varit en nolla, blir han helt plötsligt hela skolans mittpunkt och en fena på det mesta, all päls till trots. Alla är dock inte lika förtjusta i den nya Scott, framförallt inte hans gamla vänner och den nyfunna populariteten visar sig givetvis ha en avigsida.

Det är en precis lagom originell liten historia om att hitta sig själv i tonåren som presenteras på ett väldigt enkelt och rakt vis. Konflikterna är väldigt typiska, med att vilja vara populär, men samtidigt inte svika sina vänner och att även kunna uppskatta vad det är man har precis framför näsan. Teen Wolf gör inget stort spektakel av att Scott förvandlas till en varulv, utan låter det direkt bli en väldigt naturligt del av berättelsen. Efter en snabbt avklarad förvandlingsscen antar sedan Scott en varulvsskepnad, som mest påminner om en blandning mellan en kortvuxen Chewbacca och Ted Danson, då det passar honom. En väldigt vänligt sinnad varg bör nämnas, så den som hoppas på någon form av skräckelement får vackert plocka fram An American Werewolf in London ur hyllan igen.

Sensmoralen är kanske inte välformulerad, snarare förvirrad, och sammantaget det är inte den mest genomarbetade 80-talskomedin, men tack vare oväntat fint skådespel, en trivsam enkelhet och mycket charm blir det betydligt bättre än man kan tro. Jag gillar hur den har en hemtrevlig lågbudgetkänsla där hela staden känns glesbefolkad och man hänfaller ogenerat åt ett par tidstypiskt utdragna musikmontage. Det är tveklöst bättre än det mesta som görs inom genren idag och gillar man Fox eller 80-talsfilmer bör man definitivt slå till på denna prisvärda, men på det tekniska planet klart godkända Blu-ray.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.