Tavlan

Tavlan

Den prisbelönta franska animationen Tavlan väcker målningarna till liv och friar subjekten från deras frusna poser.

I skuggan av ett träd, i en modernistisk målning, omsluter det förälskade paret Ramo och Claire varandra under ömma blickar – en förbjuden kärlek och ett brott mot den rådande hierarkin. Den ännu inte färdigställda målningen har nämligen vaknat till liv och i konstnärens frånvaro har ett klassamhälle växt fram. Han, den kompletta, tillhör societeten vilken anordnar baler och tillställningar i slottet där borta i bakgrunden. Hon däremot är en ofärdig, förvisad tillsammans med sina likar, och de än lägre ställda kluddarna, till trädgårdarnas ytterkant. Parets kärlek till varandra uppskattas inte från någondera sida och omständigheterna tvingar snart den unge Ramo till flykt. En resa som leder honom på villovägar och äventyr i andra världar, med det slutgiltiga målet att finna konstnären och övertala honom att avsluta sitt verk.

Tavlan är en visuellt förtrollande film med en, inom animation, unik stil – vilken hämtar influenser från konstnärliga storheter såsom Chagall, Matisse och Picasso. Överraskande nog har man i en film som utspelar sig i tavlornas värld valt att förpassa traditionellt handritade animationer till förmån för 3D-animerade karaktärer. Det är dock genomfört med gott resultat, undantaget enstaka hackiga och stela animationer, och den målade effekten från modellernas “cell shading” imponerar stort.

Tavlan

Tyvärr så avtar magin allt eftersom då handlingen, eller bristen därav, får mig att tappa intresse i takt med filmens gång. Tavlan är tänkt att vara en familjefilm men i motsatts till Pixars och Studio Ghiblis filmer lyckas man inte tillgodose varken stora eller små, då filmen är för lågmäld och surrealistisk för en ung publik, men för ytlig och rumphuggen för vuxna åskådare. Filmen introducerar mörkare scenarion men väljer, kanske till förmån för barnvänlighet, att avsluta dem innan de når sitt klimax, eller att rent utav lämna dem helt outforskade. På samma vis överslätas även resten av handlingen och det blir aldrig tillräckligt intressant för att min egen fantasi ska föra tankarna vidare, bortom händelseförloppet på duken.

Den svenska dubbningen håller typisk svensk Bolibompa-standard med snarlika röster som saknar den franska ensemblens bredd och karaktär. Röstskådespeleriet kan även upplevas som delvis ojämnt och styltigt, vilket med största sannolikhet grundar sig i den teatralt influerade dialogen. Det är ett stort plus att en dubbning av normalkvalitet erbjuds, men personligen är jag betydligt gladare över att jag, utan några barn att ta hänsyn till, kan uppleva filmen på sitt originalspråk tillsammans med svensk textning.

Tavlan

På skivan återfinns även en cirka halvtimme lång Making of-dokumentär som ger en grundläggande insikt i produktionen från manus till färdigställd film – en trevlig addition som är väl värd att se. Att förutsättningslöst rekommendera Tavlan är dock svårt. Precis som den målning till vilken titeln hänvisar känns filmen som ett halvfärdigt verk. En visuellt tilltalande och musikaliskt välljudande resa, vars tunna handling misslyckas med att lämna avtryck.

About Adam Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.